Tržby v maloobchodě se v září snížily o 5,6 procenta. Pokles oproti létu zpomalil

Události: Maloobchodní tržby se snižují (zdroj: ČT24)

Tržby v maloobchodě v Česku v září meziročně klesly o 5,6 procenta po revidovaném srpnovém poklesu o 8,1 procenta. Snížily se pátý měsíc po sobě, v předchozích měsících se ale pokles prohluboval. Méně v září proti loňsku utržily všechny sortimentní typy prodejen s výjimkou farmaceutických a zdravotnických obchodů. Proti srpnu se zářijové tržby zvýšily o 0,8 procenta. Informoval o tom na webu Český statistický úřad (ČSÚ).

„Oproti předchozímu měsíci pokles zmírnil u prodeje potravin, nepotravinářského zboží i pohonných hmot,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová.

Tržby za potraviny se v září meziročně snížily o 5,3 procenta, za nepotravinářské zboží o 5,8 procenta a za pohonné hmoty o 6,1 procenta. Proti srpnu zářijové tržby za potraviny vzrostly o půl procenta, za nepotravinářské zboží o 0,7 procenta. Za pohonné hmoty prodejci utržili o 2,8 procenta víc.

Tržby v prodejnách s výrobky pro domácnost meziročně klesly o 9,9 procenta, s počítačovým a komunikačním zařízením o 7,8 procenta a s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 4,6 procenta. U obchodů s oděvy a obuví se tržby snížily o 4,2 procenta a s kosmetickými a toaletními výrobky o 2,2 procenta. Prodejny s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím naproti tomu utržily meziročně o šest procent víc. Těm podle Gotvaldové tržby nepřetržitě rostou už rok a půl.

E-shopům klesly tržby o 3,6 procenta

„Nižší tržby než loni zaznamenaly jak specializované prodejny potravin (o 9,6 procenta), tak i nespecializované prodejny s převahou potravin (o 5,1 procenta),“ uvedl ČSÚ. V nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se tržby zvýšily o 5,4 procenta, internetovým a zásilkovým obchodům naopak klesly o 3,6 procenta.

Údaj o tržbách nezahrnuje prodej a opravy motorových vozidel. Tržby za tyto činnosti se meziročně zvýšily o jedno procento a proti srpnu stouply o 1,7 procenta. V dílčích číslech tržby za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů proti loňskému září vzrostly o 2,8 procenta, naopak za opravy klesly o 5,6 procenta.

Nižší než procentní meziměsíční nárůst tržeb v maloobchodu v září podle analytiků nejspíš způsobil mimořádný příspěvek, kdy vláda části rodin s dětmi do 18 let vyplatila pět tisíc korun na dítě. 

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka část domácností obnos použila na výdaje spojené se začátkem školního roku, což vedlo k větším tržbám maloobchodu. Lidé podle něj také mohli nakupovat pohonné hmoty do zásoby, protože od října skončilo dočasné snížení spotřební daně z benzinu.

„Meziměsíční růst rozhodně nelze interpretovat jako obrat v negativním trendu vývoje maloobchodu, ale jako dočasné vzedmutí v negativním trendu omezování spotřeby domácností,“ uvedl Novák. Domnívá se, že pokles bude v meziročním srovnání pokračovat i v závěru letošního roku a lze očekávat, že tržby v souhrnu za celý rok klesnou oproti loňsku něco přes dvě procenta.

Ekonomika v recesi?

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček zmínil, že o 9,6 procenta klesly tržby ve specializovaných prodejnách potravin, kde se většinou prodávají spíše dražší produkty. Vysvětluje to tím, že lidé se kvůli úsporám více orientují na akční nabídky ve velkých supermarketech. Omezování spotřeby se podle něj odrazí na vývoji hrubého domácího produktu a česká ekonomika se může dostat do recese.

Data o vývoji maloobchodu podle ekonoma Komerční banky Martina Gürtlera naznačují, že klesá poptávka především po zboží dlouhodobé spotřeby, mezi které patří také automobily. Analytici podle něj očekávali o zhruba dvě procenta větší meziroční pokles tržeb maloobchodu.

Meziměsíční růst tržeb o necelé procento přičítá pětitisícovému příspěvku rodinám, do dalších měsíců lze ale očekávat pokračování poklesu tržeb. „Za celý letošní rok odhadujeme pokles maloobchodních tržeb bez prodejů aut o 2,3 procenta a pro příští rok pouze jejich stagnaci,“ dodal Gürtler.

I podle ekonoma UniCredit Bank Jiřího Poura analytici očekávali za září vyšší meziroční pokles tržeb až o 7,8 procenta. Z dat ČSÚ podle něj vyplývá, že domácnosti si dopřály větší nákupy, ale bude se jednat spíše o dočasný jev. Neočekává, že by se zlomil trend snižování spotřeby. „Předpokládáme, že česká ekonomika počínaje třetím kvartálem letošního roku vstoupila do recese, která bude trvat minimálně do prvního kvartálu roku příštího,“ doplnil.