Kontroly na slovenských hranicích nejspíš budou pokračovat i v listopadu

Kontroly na hranicích se Slovenskem budou podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) kvůli zvýšenému počtu běženců zřejmě pokračovat i po 28. říjnu. Vláda může o prodloužení rozhodnout ještě na měsíc, tedy do 28. listopadu. Nemůže ale vyloučit ani nutnost kontrol i po tomto datu, řekl v Otázkách Václava Moravce.

Kvůli zvýšenému počtu běženců aktuálně na hranicích se Slovenskem probíhají kontroly. V porovnání s loňským rokem do zemí EU nelegálně vstoupilo přes balkánskou trasu o 170 procent více uprchlíků. Podle Rakušana proto budou kontroly mezi Českem a Slovenskem probíhat i po 28. říjnu.

K jejich pokračování i po 28. listopadu by už ale Česká republika podle Rakušana potřebovala souhlas na úrovni Evropské unie. Připravuje proto podklady pro jednání s Evropskou komisí.

Kontroly dle ministra přinášejí výsledky, ale razantní pokles migrace by podle něj byl zázrakem. Zavedení kontrol na česko-německých hranicích se podle něj nyní nechystá. Cizinci přicházející zejména ze Sýrie využívají Česko jako tranzitní zemi, chtějí přes ni pokračovat do dalších států EU.

Česko zavedlo kontroly na česko-slovenské hranici 29. září. Původně měly trvat několik dní, vláda je už ale jednou prodloužila.