Česko dostane od USA za pomoc Ukrajině téměř tři miliardy korun na modernizaci armády

Česko dostane od USA podporu 106 milionů dolarů (zhruba 2,7 miliardy korun) na modernizaci armády, částečnou kompenzaci dodávek na Ukrajinu, která čelí ruskému útoku, a kybernetickou ochranu. Prostředky schválil americký Kongres a informovalo o tom české ministerstvo obrany i americké velvyslanectví v Praze.

Sto milionů dolarů půjde z amerického programu Zahraničního vojenského financování jako součást Kongresem schváleného druhého balíčku pomoci Ukrajině. Šest milionů dolarů z Fondu pro čelení ruskému vlivu podpoří vybudování týmů kybernetické ochrany, které vzniknou v české armádě, přiblížilo ministerstvo.

„Dar vnímáme právě jako výraz uznání za to, jak Česko od začátku konfliktu Ukrajině pomáhá a jak zodpovědně se stavíme k bezpečnosti své a našich spojenců,“ řekla ministryně obrany Jana Černochová. Peníze podle ní půjdou i na další pomoc Ukrajině.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) americká finanční pomoc dokazuje, že klíčoví spojenci ČR vědí o české podpoře Ukrajině a oceňují ji. „I díky těmto prostředkům budeme schopni ještě lépe a rychleji nahradit vojenský materiál, který jsme darovali našim ukrajinským přátelům, a zrychlit postupnou modernizaci armády,“ dodal.  

„Velmi si ceníme České republiky za poskytnutí veškeré techniky a vybavení z vlastních skladů na obranu Ukrajiny,“ uvedla americká chargé d'affaires Christina Agorová. Kongres podle ní také umožnil americkému ministerstvu zahraničí poskytovat z programu Zahraničního vojenského financování půjčky na rozšíření bezpečnostní kapacity spojenců v NATO.

Česká republika patří mezi největší poskytovatele vojenské pomoci napadené zemi. Od začátku konfliktu před více než sedmi měsíci darovala Ukrajině vojenský materiál za víc než 3,8 miliardy korun.