Ve druhém kole senátních voleb se v Novém Jičíně střetnou Radkovský a Váňová

Senátní duel: obvod č. 67 – Nový Jičín (zdroj: ČT24)

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Nový Jičín postoupili Jaromír Radkovský (ANO) a Ivana Váňová (KDU-ČSL). Radkovský získal 28,56 procenta hlasů, druhá Váňová má 21,31 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 42,69 procenta voličů, o hlasy usilovalo sedm kandidátů. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a sobotu 1. října.

Radkovský je od roku 2014 zastupitelem města Nový Jičín, nejprve jako nestraník za ANO, o čtyři roky později mandát obhájil již jako člen hnutí ANO. Pracoval také jako důstojník štábu a vojenský psycholog u stíhacího letectva Armády ČR a po odchodu z armády jako dětský psycholog. 

V letech 2016 až 2019 byl také zastupitelem Moravskoslezského kraje, v roce 2018 neúspěšně kandidoval na předsedu hnutí ANO v Moravskoslezském kraji. Je aktivním jachtařem, který přeplul Atlantský oceán a je také předsedou sportovního oddílu Yacht Club Nový Jičín.

Váňová je od roku 2010 starostkou obce Mořkov, od roku 2017 je také krajskou tajemnicí KDU-ČSL za Moravskoslezský kraj a předsedkyní Svazku obcí regionu Novojičínska. Vystudovala stavební průmyslovou školu a poté absolvovala manažerské studium – management a právo a získala titul MBA. Členkou KDU-ČSL je od roku 2002. V Senátu by se podle svých slov ráda zaměřila na rozvoj životního prostředí, sociální oblast a rozvoj regionů.

V roce 2016 zvítězil v Novém Jičíně Petr Orel (Zelení), který ve druhém kole získal 74,23 procenta hlasů. Druhý skončil Jaroslav Dvořák (ČSSD).