Obvod Brno-město 55 rozhodne o senátorovi mezi Töpferem a Semrádem

Senátní duel: obvod č. 55 – Brno-město (zdroj: ČT24)

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Brno-město postoupili herec Tomáš Töpfer (za ODS) a lékař Bořek Semrád (za ANO). Töpfer získal 30,23 procenta hlasů, druhý Semrád 26,21 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo přibližně 44,78 procenta voličů, o hlasy usilovalo sedm kandidátů. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října. Debaty ve vysílání ČT se odmítl Tomáš Töpfer účastnit, na otázky proto odpovídal pouze Bořek Semrád.

Töpfer je herec, režisér, pedagog a divadelní ředitel. Hrál v desítkách filmů i divadelních her, je držitelem Ceny Alfreda Radoka a Ceny Thálie. Se Senátem měl zkušenost z roku 2006, kdy byl zvolen do horní komory jako nestraník za ODS v obvodu Praha 4. V roce 2012 podlehl v druhém kole senátních voleb vědkyni Evě Sykové, která kandidovala jako nestranička za ČSSD. 

Semrád je lékař a ředitel Nemocnice Tišnov. V letech 1992 až 1996 se dočasně přestěhoval se svojí rodinou do Vídně, kde působil jako lékař v dětské nemocnici zaměřené na onkologická onemocnění. Po návratu do České republiky si otevřel v Brně-Bystrci soukromou ordinaci se specializací na ORL. V politice se začal angažovat v roce 1998, kdy byl zvolen jako člen US-DEU (nyní je nestraník) zastupitelem města Brna a dva roky byl i radním. 

V roce 2016 zvítězil v senátních volbách v Brně-městě Jan Žaloudík (za ČSSD). Ve druhém kole získal 52,63 procenta hlasů. Druhý skončil Pavel Staněk (ANO). V letošních volbách Žaloudík mandát už neobhajoval.