Nemrah obviněný v kauze Dozimetr složil kauci a opustil vazbu

Podnikatel Zakaría Nemrah, který čelí obvinění v kauze Dozimetr, byl v pátek propuštěn z vazby. České televizi to sdělil jeho advokát Tomáš Kaiser. Server Seznam Zprávy již dříve uvedl, že Nemrah složil kauci. O její výši rozhodovalo Vrchní státní zastupitelství v Praze. To vzhledem k fázi trestního řízení nechce případ komentovat.

„Sděluji, že klient byl propuštěn z vazby,“ napsal ČT advokát Kaiser. Venku z vazby už je několik dní také obviněný bývalý manažer pražského dopravního podniku Matej Augustín a exnáměstek pražského primátora Petr Hlubuček. Výše kauce činila v případě Hlubučka šest milionů korun.

Ve vazbě podle dostupných informací dál zůstávají dva obvinění, podnikatelé Michal Redl a Pavel Kos. Druhý zmíněný je zároveň pravomocně odsouzen ještě v jiné kauze a má si odpykat pětiletý trest. Soud mu ale podle serveru Seznam Zprávy zatím nedoručil výzvu k nástupu trestu.

Vazby na Mračkovou Vildumetzovou

V kauze Dozimetr je obviněna víc než desítka lidí. Policisté tvrdí, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v pražském dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

V souvislosti s kauzou Dozimetr a konkrétně právě s Nemrahem oznámila ve čtvrtek svou rezignaci na pozici místopředsedkyně sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Rezignaci oznámila poté, co byla terčem kritiky kvůli tomu, že Nemrah byl svědkem na její svatbě a je také kmotrem jejího dítěte. Informovaly o tom ve středu servery Neovlivní a Seznam Zprávy.

Kvůli kontaktu s podnikatelem Redlem skončil ve funkci ministr školství Petr Gazdík (STAN). Na svou pozici rezignoval i šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek. Výzvám k rezignaci čelil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).