Kontrola NKÚ ukázala chyby v tendrech za skoro sto milionů. Bartoš nařídil změny a audity

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) neodhalilo chyby v zakázkách Horské služby ČR a agentury CzechTourism za skoro 100 milionů korun. Vyplývá to ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Ministerstvo podle něj dostatečně nekontrolovalo hospodaření organizací. NKÚ prověřoval zakázky z doby, kdy MMR vedly ministryně za hnutí ANO Karla Šlechtová a Klára Dostálová. Kvůli podezřelým zakázkám CzechTourism policie stíhá několik lidí.

Současný ministr Ivan Bartoš (Piráti) v reakci na kontrolu sdělil, že MMR v řízení organizací selhávalo, proto nařídil interní audity a změnil strukturu vedení MMR.

NKÚ prověřoval hospodaření centrály cestovního ruchu CzechTourism, Horské služby ČR a Centra pro regionální rozvoj ČR, které spadají pod MMR, za roky 2015 až 2020. U Centra pro regionální rozvoj nezjistil žádné nedostatky, ale u ostatních dvou organizací odhalil pochybení v zakázkách i v kontrole hospodaření ze strany ministerstva.

Horská služba ČR chybovala v devíti z deseti zakázek, které kontroloři prověřili. Například nezrušila zadávací řízení, ve kterých byla podána pouze jedna nabídka, nebo dokonce s vybraným uchazečem uzavřela kupní smlouvu ještě před uplynutím lhůty pro podání námitek proti tendru. Tyto nedostatky vyhodnotil NKÚ jako porušení rozpočtové kázně celkově za zhruba 96,5 milionu korun.

Podle Horské služby stálo za chybami zjištěnými kontrolory minulé vedení organizace. „Nové vedení Horské služby, které bylo jmenováno po konci kontrolovaného období v roce 2020, přijalo taková opatření, aby se podobné situace nemohly opakovat,“ informoval v tiskové zprávě mluvčí horských záchranářů Radek Zeman. „Uvedená pochybení byla především administrativního charakteru, nevznikla úmyslně a nikdo nebyl poškozen ani zvýhodněn,“ tvrdí.

Ostraha prostřednictvím dodatků ke smlouvě

U CzechTourismu zjistil NKÚ nedostatky u 19 z 60 kontrolovaných zakázek. Organizace třeba porušila zákon tím, že zaplatila dodavateli za služby, aniž s ním uzavřela písemnou smlouvu. Také opakovaně prodlužovala smlouvu na ostrahu svého sídla, a to prostřednictvím sedmi dodatků celkem o 45 měsíců. Zaplatila za to 2,3 milionu. Porušení rozpočtové kázně u CzechTourismu vyčíslil NKÚ na 2,97 milionu korun.

Od roku 2019 také policie stíhá několik lidí kvůli údajné korupci a manipulaci se zakázkami CzechTourism. Ve vedlejší větvi kauzy policisté prověřovali i bývalou ministryni pro místní rozvoj Dostálovou, ale tuto větev případu nakonec odložili.

Ministerstvo podle NKÚ chyby v zakázkách neodhalilo, a třeba v případě prodloužení smlouvy na ostrahu sídla CzechTourismu dokonce nezákonný postup samo schválilo. MMR v rozporu se zákonem o finanční kontrole také zrušilo v agentuře CzechTourism útvar interního auditu. Funkce útvaru měla být nahrazena kontrolou ze strany ministerstva, ale do ukončení kontroly NKÚ letos v únoru MMR podle kontrolorů žádnou takovou prověrku nezahájilo.

Současný ministr Bartoš, který nastoupil v prosinci 2021, uvedl, že předchozí vedení ministerstva podřízené organizace nedostatečně kontrolovalo. Podle Bartoše však nyní MMR provádí systémové změny, aby staré chyby napravilo. „Nařídil jsem provést interní audity, veřejnosprávní kontroly a kontroly veřejných zakázek v problematických organizacích. Nedávné výsledky těchto kontrol v zásadě potvrdily mé obavy, že MMR v roli zřizovatele roky selhávalo,“ tvrdí Bartoš.

U Horské služby ČR podle NKÚ ministerstvo vůbec nekontrolovalo, zda organizace předkládá zprávy o nakládání s dotacemi, které jsou podmínkou pro poskytování státních peněz službě. Zprávy Horská služba podle kontrolorů nepředkládala a MMR ji k tomu ani nevyzvalo a neurčilo, jaké doklady má služba doložit. Přesto Horské službě každoročně dotace poskytovalo. „Tušil jsem, že v tomto ohledu jsou v resortu, který jsem převzal před několika měsíci, značné nedostatky. Proto jsem velmi brzy po svém nástupu do funkce změnil řídicí strukturu ministerstva,“ doplnil k prověrce Bartoš.

„Režim kontrol jsme samozřejmě nastavili. Zároveň jsem na MMR zavedla evidenci a kontrolu veřejných zakázek nejen u MMR, ale i příspěvkových organizací. Pokud systém kontrol selhal, je dobře, ze na to NKÚ upozornil. Horskou službu jsem přebírala zatíženou soudním řízením a okamžitě jsem se tomu začala osobně věnovat. Proběhl pracovně-právní audit, který upozornil na nedostatky kontrolních mechanismů. Protokol NKÚ má pan Bartoš k dispozici už od začátku února, audit mohl nařídit již dávno,“ reagovala na závěry kontroly pro ČT exministryně Dostálová.