TÉMA

MMR

Předseda ÚOHS potvrdil zákaz plnění smlouvy na vytvoření systémů pro digitalizaci stavebního řízení

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna potvrdil zákaz plnění smlouvy mezi ministerstvem pro místní rozvoj (MMR) a firmou InQool na vytvoření části systémů pro digitalizaci stavebního řízení. Zákaz začne platit za čtyři měsíce. Mlsna zamítl rozklad resortu. Antimonopolní úřad o tom informoval v tiskové zprávě. Zástupce komunikace ministerstva Petr Waleczko sdělil, že ÚOHS vydal zákaz plnění ze smlouvy na dodání informačních systémů pro digitalizaci stavebního řízení, což ale neznamená, že je smlouva neplatná. Zákaz plnění podle něj uvedení digitalizace do provozu k 1. červenci neohrožuje.
23. 5. 2024Aktualizováno23. 5. 2024, 18:06|

Stát podpoří nájemní bydlení. Z 800 milionů rozdá jen část v rámci dotací, zbytek peněz investorům půjčí

Stát přichází s programem nazvaným Nájemní bydlení. Bude v něm 800 milionů korun určených na podporu výstavby nájemních bytů. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) upozornil, že jen část peněz dostanou obce a další příjemci jako dotaci. Zbytek bude k dispozici formou úvěru, takže vynaložené peníze se státu v budoucnu vrátí.
24. 4. 2023Aktualizováno24. 4. 2023, 21:29|

Kontrola NKÚ ukázala chyby v tendrech za skoro sto milionů. Bartoš nařídil změny a audity

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) neodhalilo chyby v zakázkách Horské služby ČR a agentury CzechTourism za skoro 100 milionů korun. Vyplývá to ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Ministerstvo podle něj dostatečně nekontrolovalo hospodaření organizací. NKÚ prověřoval zakázky z doby, kdy MMR vedly ministryně za hnutí ANO Karla Šlechtová a Klára Dostálová. Kvůli podezřelým zakázkám CzechTourism policie stíhá několik lidí.
15. 8. 2022Aktualizováno15. 8. 2022, 12:04|

Stát sliboval podpořit z evropských peněz stavbu pěti tisíc sociálních bytů, vznikne sotva polovina, zjistila kontrola

Jen necelá polovina z plánovaných pěti tisíc sociálních bytů, které chtěl nechat stát do roku 2023 postavit z evropských peněz, opravdu vznikne. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který se zabýval uskutečňováním záměrů ministerstva pro místní rozvoj. Připustil, že hlavním důvodem byl malý zájem žadatelů o podporu, což ale přičítá podmínkám pro podávání žádostí. Kritizoval i dlouhý čas na hodnocení projektů. Ministerstvo připustilo, že s výstavbou sociálních bytů jsou potíže, slíbilo nápravu.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 11:31|

Podpora demolic ve vyloučených lokalitách má malý přínos, uvedl kontrolní úřad

Z podpory na demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách dalo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) peníze i na demolice v obcích, kde vyloučené lokality nejsou, vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Podle ministerstva jsou závěry ryze formální a byrokratické, nezohledňují podstatu problematiky lokalit.
10. 8. 2020|