V úterý odpoledne bude pršet. Na Vysočině a v Jeseníkách spadne až šedesát milimetrů

Až 60 litrů na metr čtvereční může spadnout v úterý odpoledne a v noci na středu při bouřkách zejména na Českomoravské vrchovině, v Jeseníkách a jejich podhůří. Meteorologové vydali pro část republiky výstrahu na vydatný déšť, platit bude od úterního poledne do středečního rána. Teploty po zbytek týdne mohou většinou jen mírně přesáhnout dvacet stupňů. Během čtvrtka a pátku se sice přechodně ukáže více slunce a pršet bude méně, ale o víkendu bude zřejmě převážně oblačno s přeháňkami a deštěm.

Výstraha na silný déšť se netýká celého území žádného z krajů, meteorologové ji vyhlásili pro poměrně úzký pás, ve kterém je zejména Českomoravská vrchovina a Jeseníky, potažmo Králický sněžník a Rychlebské hory. Z pohledu území regionů je výstraha vyhlášena pro západ Moravskoslezského kraje, sever Olomouckého kraje, východ Pardubického kraje, západ Jihomoravského kraje, východ Kraje Vysočina a nejvýchodnější oblast Jihočeského kraje v okolí Dačic.

Podle ČHMÚ spadne v tomto pásu v úterý odpoledne či večer 40 milimetrů srážek, ale lokálně mohou být úhrny ještě o polovinu vyšší. Ve srovnání s tím, co meteorologové předpovídali pro bouřky minulý pátek, je to až dvojnásobek – tehdy odhadované úhrny činily zhruba 30 milimetrů. Podle předpovědi budou bouřky opakovaně procházet týmiž místy. „Ve druhé polovině noci na středu budou srážky slábnout,“ ujistili meteorologové.

Než déšť ustane, hrozí kromě zatopení nízko položených míst také zvýšený odtok vody z krajiny a přetékání vody přes silnice. Automobilům proto vážně hrozí aquaplaning. Meteorologové zdůraznili, že by lidé neměli vstupovat nebo vjíždět do proudící vody nebo zatopených míst.

V úterý budou teploty mezi 19 a 23 stupni, ale na západě jihozápadě Česka jen kolem 18 stupňů Celsia. Pršet bude i ve středu a teploty většinou nepřesáhnou 20 stupňů. Večer pak začne ubývat srážek i oblačnosti. 

Ve čtvrtek a pátek se vyjasní a teploty mohou na jihovýchodě země dosáhnout až 25 stupňů. Většinou ale budou mezi 18 až 22 stupni. Už během pátku se zase začnou objevovat přeháňky a o víkendu se znovu zatáhne a ochladí. V sobotu budou teploty mezi 14 až 18 stupni a v neděli mezi 13 až 18 stupni, a dokonce se mohou vyskytnout i přízemní mrazíky. 

V nejbližších čtyřech týdnech se budou teploty i objemy srážek pohybovat podle měsíčního výhledu ČHMÚ kolem dlouhodobých průměrů pro toto období. V tomto a příštím týdnu ale mohou být teploty i slabě podprůměrné. „Jako nejteplejší vychází předposlední týden období (od 6. do 12. června) s průměrem nejvyšších denních teplot kolem 23 stupňů Celsia,“ sdělili meteorologové.