Ministerstvo obrany ocenilo bojovníky proti komunismu. Osvědčení dostal i Petr Pithart

Dalších 39 bojovníků proti komunistické diktatuře bylo v pondělí oceněno na ministerstvu obrany. Osvědčení o účasti ve třetím odboji převzali například někdejší předseda vlády a Senátu Petr Pithart a disident Karel Havelka. Pamětní odznaky za aktivní odbojovou činnost předala ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Osvědčení, pamětní dekrety a odznaky dostalo 39 účastníků odboje, z toho čtyři posmrtně. Pithart obdržel ocenění za činnost spočívající především v autorství protitotalitních tiskovin a politicko-historických studií, v organizačním zabezpečení distribučního kanálu pro vývoz a dovoz tehdy zakázané literatury a v aktivním působení v občanské iniciativě Charta 77.

Havelka, který byl mimo jiné vězněn za organizování kulturní akce, převzal ocenění za činnost, která spočívala především v organizování undergroundových akcí nebo v zasílání zpráv o represích vůči odpůrcům totalitního režimu do zahraničí.

Ocenění odbojářů i posmrtně

In memoriam byl oceněn například básník, prozaik a překladatel Jiří Gruša, který mimo jiné v letech 1997 až 1998 vykonával funkci ministra školství ve vládě Václava Klause. Byl též českým velvyslancem v Německu a Rakousku.

Osvědčení o účasti v protikomunistickém odboji uděluje ministerstvo obrany na základě zákona o odboji a odporu proti komunismu. Podklady čerpá především z Archivu bezpečnostních složek a dokumenty doplňuje o výpovědi svědků událostí. Uznaní účastníci protikomunistického odboje dostávají pamětní odznak a peněžité ocenění 100 tisíc korun, pozůstalí manželé po nich poloviční částku. Když mají odbojáři nižší než průměrný důchod, je jim na průměrný dorovnán.

Dosud bylo osvědčení vydáno 2099 lidem. Ministerstvo obrany evidovalo k 13. květnu 5732 žádostí, zbývá mu rozhodnout o 227. Zbytek byl zamítnut nebo zastaven.