V Praze zahájilo provoz stanové městečko. Už se tam přesunuly desítky ukrajinských uprchlíků

Události: Do stanového městečka v Troji dorazili první uprchlíci (zdroj: ČT24)

Stanové městečko pro ukrajinské uprchlíky v pražské Troji zahájilo v sobotu provoz. Po třech dnech sem začali hasiči převážet první romské uprchlíky z Ukrajiny. V areálu jsou lůžka, zajištěnou tam mají i stravu. O chod se bude starat pražský magistrát, Správa uprchlických zařízení a romské neziskové organizace. Provizorní ubytování ve stanech má sloužit zejména těm, u kterých úřady prověřují dvojí občanství. To trvá i deset dní. Kolem 16:00 bylo podle mluvčí hasičů Kateřiny Suchánské ubytovaných zhruba čtyřicet uprchlíků.

Městečko má sloužit zejména pro uprchlíky, kteří jsou nyní na hlavním nádraží. V Troji by měli pobývat, než se rozhodne, zda mají nárok na víza dočasné ochrany.

Podle občanských iniciativ na hlavním nádraží v nedůstojných podmínkách přebývají stovky běženců převážně romského původu. Čekají na prověření toho, zda nemají dvojí občanství, tedy ukrajinské i maďarské. Pokud ho mají, tak nemají nárok na dočasnou ochranu v Česku.

Městečko vzniklo na základě výzvy ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Na pozemku mezi Povltavskou ulicí a městským okruhem postavili hasiči deset stanů, ve kterých budou lidé ubytováni, a dalších deset stanů, kde bude zázemí pro koordinátory provozu stanového městečka, kuchyně a jídelna či dětský koutek.

„Městečko slouží zjednodušeně jako další čekárna Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU), a tudíž se do něj dostanou lidé pouze přes asistenční centrum,“ řekl Hofman. Individuální příchod nebude podle něj možný. Jak jsou uprchlíci, kteří se do městečka dostanou, vybíráni, neuvedl. Podle občanských iniciativ jsou jich na hlavním nádraží stovky.

Připravená lehátka v jednom ze stanů v Praze-Troji
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Policie posílila hlídky v okolí městečka

V Troji jsou v okolí městečka posílené hlídky policistů a strážníků městské policie, budou dohlížet na bezpečnost. Městečko je v provozu celý den, ale přes noc od 22:00 do 6:00 bude pro příchody a odchody uzavřené. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) o této variantě vždy mluvil jako o velmi krajním řešení. Ve čtvrtek navíc řekl, že pokud vláda do úterý nezačne chystat systém celkového rozdělení běženců do krajů, Praha asistenční centrum ve Vysočanech uzavře. 

Hlavní město se potýká s velkým náporem uprchlíků a nedostatkem míst. Asistenční centrum ve Vysočanech, které slouží pro metropoli a střední Čechy, od začátku ruské invaze na konci února odbavilo kolem 88 tisíc uprchlíků.