Na hlavním nádraží přebývají stovky lidí z Ukrajiny. Politici hovoří o sociální turistice a organizovaných příjezdech

Události, komentáře: V Praze vzniká stanový tábor pro uprchlíky (zdroj: ČT24)

Někteří z uprchlíků, kteří zůstávají v problematických podmínkách na pražském hlavním nádraží, ale i na některých dalších místech, si podle pardubického hejtmana Martina Netolického (ČSSD) přijeli do Česka pro pětitisícovou dávku, a když ji dostanou, vracejí se zpět. Podobně se vyjádřil i ministr dopravy Martin Kupka (ODS), podle nějž je možné, že některé z těchto lidí do Česka někdo organizovaně vylákal. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ovšem upozornil, že lidé, kteří zatím zůstávají na hlavním nádraží, představují jen půl procenta celkového počtu běženců v metropoli, žádá od vlády, aby co nejrychleji připravila celkové řešení uprchlické krize. Hřib, Kupka a Netolický diskutovali v Událostech, komentářích.

Na pražském hlavním nádraží přebývá několik stovek lidí, kteří přicestovali z Ukrajiny, a české úřady u nich zjišťují, zda nemají zároveň občanství v některé další zemi Evropské unie. O víkendu by se měla podle pražského primátora alespoň část z nich přemístit do stanového tábora v Troji.

Odpovědní politici naznačují, že cílem některých z nich není v Česku zůstat do konce války. Pardubický hejtman Martin Netolický se výslovně zmínil o sociální turistice. „Mám odpověď svého kolegy ze Zakarpatí, který jednoznačně říká, že do Česka jezdí lidé pro pět tisíc korun. Bylo by dobré si to říci. Sociální turistika tady existuje,“ prohlásil.

Upozornil, že i v Pardubicích se takový problém vyskytl. Popsal, že přijela skupina ze Zakarpatské oblasti, které zřejmě šlo hlavně o pětitisícové příspěvky. „Po vyřízení všech formalit a vyplacení příslušné dávky šla část uprchlíků přímo na vlak. Druhá část byla převezena do Vyšných Lhot u Ostravy, což je standardní postup. Tam odmítla ubytování a jeli do Ostravy na vlak. Můžeme si říci, jestli to je, nebo není důkaz, že tady sociální turistika existuje,“ řekl Netolický.

Ministr dopravy Martin Kupka – pod jehož resort mimo jiné prostřednictvím Správy železnic spadá pražské hlavní nádraží – poznamenal, že existuje „vážné podezření, že příliv dalších uprchlíků vzešel z umělého podnětu“. „Tím v tomto případě nebyla bezprostřední hrozba válečného konfliktu v Zakarpatí,“ dodal. Zdůraznil, že je česká strana schopna pro ně vypravit návratový vlak.

Z dlouhodobého hlediska by podle Netolického i Kupky mohlo takové „sociální turistice“, o níž hovořil hejtman, zabránit poskytování naturální dávky namísto nynější peněžní. „Je to jedna část řešení. Na ní se pracuje. Je návrh, jak to upravit, aby byla možná hmotná dávka. Čili je to na stole a budeme to spouštět, jakmile to půjde,“ avizoval Kupka.

Pražský primátor Zdeněk Hřib vyslovil ve čtvrtek hrozbu, že Praha zavře asistenční uprchlické centrum ve Vysočanech, pokud vláda nezačne do úterý připravovat strategii, která by hlavnímu městu od uprchlíků poněkud odlehčila. Za zásadní problém nepovažuje stovky lidí na hlavním nádraží, ale ty ostatní. Na nádraží podle Hřiba přebývá asi půl procenta celkového množství běženců, kteří do Prahy dorazili.

„Potřebujeme řešit nejenom tohle půlprocento uprchlíků, které máme v Praze, ale i 99,5 procenta zbylých. To bude mít velký vliv na život místních obyvatel – v době, kdy se zdražují náklady na bydlení, ještě v kontextu energetické krize. Potom je tady školství. Nedává smysl mít uprchlíky tam, kde jsou kapacity přeplněné, je nutné vymyslet relokační mechanismus,“ apeloval. Od vlády očekává, že nejpozději na počátku příštího týdne vytvoří alespoň nástin způsobu, kterým se přemístí část uprchlíků z míst, „která svítí na počítačovém modelu červeně – což je Praha – do míst, která svítí zeleně“.

Ministr Kupka se proti ultimativnímu Hřibovu postoji ohradil. Podle něj vláda na tom, co Kupka požaduje, již pracuje. „Výzva mi připadá mimoběžná. Výsledkem jsou zcela konkrétní kroky, které se dějí,“ ujistil.

Zdůraznil však, že vláda nemůže přerozdělování uprchlíků direktivně nařídit, je potřeba postupovat ve shodě s kraji a obcemi. „Nelze se zbavit problému v jednom městě na úkor dalších regionů. Musí to probíhat ruku v ruce na základě dohody těch, kterých se to týká,“ řekl Kupka.