V Troji už stojí stanové městečko. Uprchlíci z nádraží by se tam měli přesunout během víkendu

Události: Nouzové přístřeší pro uprchlíky v Praze (zdroj: ČT24)

Hasiči dokončili stavbu stanového městečka v pražské Troji. První uprchlíci z Ukrajiny by se tam mohli začít přesouvat v sobotu. Stany mají odlehčit přetíženému hlavnímu nádraží, kde podle občanských iniciativ v nedůstojných podmínkách přebývají stovky běženců. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že tam budou lidé moci být ubytováni maximálně třicet dní. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) po jednání krizového štábu magistrátu vyzval vládu, aby urychleně připravila celostátní mechanismus přerozdělování válečných uprchlíků mezi jednotlivé kraje, jinak kvůli přetíženosti pražské centrum pro uprchlíky uzavře.

Hasiči vybudovali stany pro uprchlíky v noci na čtvrtek, dopoledne se ještě připojovaly sítě. Mluvčí pražských hasičů Martin Kavka po poledni řekl, že je vše dokončeno a městečko může během čtvrtka začít fungovat. Primátor Prahy Hřib ale později upřesnil, že se do něj budou uprchlíci přesouvat až během víkendu. „Městečko je ještě potřeba vybavit. Zajistit tam všechny procesy související se zásobováním. Je nutné tam zajistit lidi, co se budou podílet na provozu,“ řekl primátor.

Na provozu by se měla podílet také Správa uprchlických zařízení. V deseti stanech, které vyrostly na pozemku mezi Povltavskou ulicí a městským okruhem, jsou lůžka pro sto padesát lidí. Městečko má také vlastní jídelnu, sprchy a toalety.

Podle ministra Rakušana budou moci lidé v městečku zůstat maximálně třicet dní, tedy do nejzazšího termínu lustrace. V případě, že budou mít uprchlíci maďarský pas, bude podle něj Česko nabízet odvoz vlaky do Maďarska. Uvedl, že během čtvrtečního telefonického hovoru o tom informoval maďarského ministra vnitra Sándora Pintéra.

Dříve Rakušan několikrát zmínil, že romští uprchlíci z Ukrajiny mají často dvojí občanství a jako občané Maďarska nemají na pomoc v Česku nárok. „Požádal jsem maďarskou stranu o rychlou a důkladnou lustraci, která proběhne v řádu dnů, aby česká strana dostala informaci, zda ten člověk má, nebo nemá maďarský pas,“ řekl Rakušan. 

Očekávalo se, že na krizovém štábu magistrát představí někoho, kdo bude řídit provoz na místě stanového městečka. „My jako neziskové organizace a další participanti bychom se měli postarat o práci s těmi lidmi,“ doplnil ředitel organizace Romodrom Nikola Taragoš. Vedle magistrátu a Správy uprchlických zařízení by podle něj mohli v místě působit také zástupci Červeného kříže a organizace RomPraha. Zařízení by mělo podle primátora sloužit jako čekárna pro lidi, kteří čekají na prověření toho, zda nemají dvojí občanství, tedy ukrajinské i maďarské. 

Podle Geti Mubeenové z Organizace pro pomoc uprchlíkům, která na nádraží působí, to situaci nevyřeší. „Sto padesát lůžek nám v žádném případě neuleví,“ řekla. Výstavbu stanového městečka stejně jako Taragoš nepovažuje za šťastné řešení. Podle Mubeenové chybí sociální a právní služby pro uprchlíky. Zatím podle ní ani není jasné, podle čeho se budou běženci k přesunu do stanového městečka vybírat. 

Magistrát apeluje na vládu, aby připravila relokační mechanismus

Hřib po jednání pražského krizového štábu uvedl, že pokud vláda do úterý příštího týdne nezačne chystat systém rozdělení uprchlíků do krajů, Praha zavře Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině ve Vysočanech (KACPU). V hlavním městě již nejsou ubytovací kapacity a podle primátora je v ní čtyřikrát víc uprchlíků na obyvatele, než v některých jiných krajích.  

„S ohledem na naplnění kapacit města doporučuje krizový štáb uzavření KACP v našem městě, pokud do úterý 17. května vláda nezačne s přípravami na relokačním mechanismu na základě krajského rozvrstvení kapacit ubytování, školství a lékařské péče,“ uvedl primátor. 

Centrum slouží pro metropoli a střední Čechy a od začátku ruské invaze na konci února odbavilo přes 84 tisíc uprchlíků. Stát má podle Hřiba dostatek informací o tom, kolik uprchlíků, míst pro ubytování, pracovních míst či možnosti lékařské péče v tom kterém kraji je. „Datový model prezentovaný hejtmanům potvrdil, že Praha byla jediná, kdo tam byl ve třetím stupni a směřujeme ke čtvrtému. To znamená, já bych opravdu potřeboval, aby premiér Fiala začal tuto bezprecedentní krizi řešit,“ apeloval. 

Problém rozmístění do dalších krajů se podle primátora netýká pouze uprchlíků, kteří nyní přebývají na hlavním nádraží a pro které jsou stavěny v Troji stany. „Je nutné řešit i ten zbytek,“ dodal Hřib.

Na nádraží přebývají stovky uprchlíků

Hlavní město nyní řeší zejména problém s romskými uprchlíky, kteří přebývají na hlavním nádraží. V nedůstojných podmínkách tam podle občanských iniciativ žijí stovky lidí, u kterých není jasné, zda mají nárok na dočasnou ochranu v Česku.

V sále Fantovy budovy hlavního nádraží je nyní pro uprchlíky sedmdesát lůžek, které poskytla Správa železnic, další dvě stovky lidí mohou přespávat v přistaveném sedačkovém vlaku. Všechny kapacity jsou ale často naplněny, část běženců pak přespává na zemi. Praha už podle vedení města nemá volné kapacity pro ubytování běženců.