Romští uprchlíci, kteří tábořili u brněnského nádraží, přenocovali v židenických kasárnách. Praha řeší kapacity

Sedmdesát romských uprchlíků z Ukrajiny, kteří přebývali venku u brněnského hlavního nádraží, přenocovalo v bývalých židenických kasárnách. V jedné z budov město v současnosti už ubytovává asi sto padesát ukrajinských uprchlíků, po domluvě s policií pro tyto lidi využije druhou budovu.

Skupina romských uprchlíků z Ukrajiny si v posledních dnech vytvořila stanoviště před hlavním nádražím v Brně a odmítala nabídnuté ubytování. Obecně asistenční centrum nabízí ubytování v penzionech nebo internátech, variantou je i správa uprchlických zařízení.

„U romských skupin vzniká problém v situaci, když přijede rodina o dvaceti nebo třiceti členech a nechce být rozdělená. Taková kapacita se nehledá jednoduše, proto nabízíme i správu uprchlických zařízení. Někteří to odmítli,“ vysvětlila mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotková.

Část lidí se už v pondělí večer nechala převézt do bývalých židenických kasáren, kde přenocovala. „Situace je téměř neřešitelná. Primárně mi jde o to, aby ulice byly bezpečné, aby tady nebyli lidé bez domova, navíc v takovém množství. Problém je, že nemůžeme ty lidi donutit násilím, aby se někam přemístili,“ řekla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Podle mluvčího policie Petra Švába většina lidí ze skupiny romských uprchlíků prošla procesem na některém z asistenčních center pro ukrajinské uprchlíky. „Mají status dočasné ochrany,“ řekl.

Podle členky Rady vlády pro záležitosti romské menšiny Alice Sigmund Herákové by měla vzniknout pracovní skupina, která by těmto lidem pomohla. „Brno je velké město a těch lidí je tu hodně. Brnem prošlo už několik skupin a je z toho zlá krev,“ poukázala Heráková na to, že některým lidem se velké romské skupiny u nádraží nelíbí.

Podle ní přišlo do ČR asi 1200 romských uprchlíků. „Přicházejí různé skupiny od nejvíce integrovaných až po ty z nejhorších sociálních podmínek. Je tam obtížnější integrace. Jsem proto v komunikaci s kolegou, který pracuje na sociálním odboru magistrátu, aby vznikla akční skupina,“ řekla.

Praha nemá pro romské uprchlíky kapacity

O pomoc s ubytováváním skupin romských uprchlíků z Ukrajiny žádá Správu uprchlických zařízení pražský magistrát. Město pro ně nemá dostatek vhodných ubytovacích kapacit. Metropole má podle primátora jen nižší desítky lůžek, která může použít pro romské uprchlíky. Podle primátora se o ně musí primárně postarat Správa uprchlických zařízení.

„Budeme žádat po státu, aby našel víc kapacit. Dosavadní snahy státu zajistit pro tyto skupiny dostatečné kapacity selhaly. To je zásadní problém, který z pozice kraje nevyřešíme,“ řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Kolik se takových skupin přesně v Praze nachází, není zcela jasné. „Vycházíme z toho, co vidíme v asistenčním centru nebo na hlavním nádraží. Takže třeba informace z dnešní páté hodiny ranní byla 330 romských uprchlíků,“ poznamenal v úterý ředitel pražských hasičů Luděk Prudil.