Romští uprchlíci z Ukrajiny přespávají na pražském nádraží i několik dní kvůli čekání na vyřízení víza

Události: Čekání romských uprchlíků na azyl (zdroj: ČT24)

Už nejméně pátý den za sebou přespává na hlavním nádraží v Praze téměř pět set romských uprchlíků z Ukrajiny. Většina z nich čeká na vyřízení žádosti o poskytnutí dočasné ochrany. Asistenční centrum u nich totiž prověřuje, zda nemají dvojí občanství, tedy ukrajinské a třeba i maďarské. Policie i primátor tvrdí, že je vše vyřízeno do druhého dne. Praxe je ale jiná, lidé na rozhodnutí čekají i několik dní.

U asistenčního centra v Praze čekají desítky uprchlíků z Ukrajiny na registraci, ale i na rozhodnutí o udělení víz.  Někteří z nich i čtyři až pět dní nevědí, na čem jsou. 

Podle oslovených uprchlíků někteří čekají na vízum deset dní. „Když nebudeme mít ubytování, tak pro nás žádné nemají. My nemáme ubytování,“ uvedly Ukrajinky před centrem v pražských Vysočanech.  

Jde o to, že policisté u nich prověřují, zda nemají dvojí občanství. Do rozhodnutí ale nemají podle stávají praxe nárok na dočasné ubytování ani stravu. Policie před centrem nechce situaci komentovat.

„Pokud je mi známo, tak už tento proces s Maďarskem byl urychlen a pohybuje se skutečně do doby druhého dne,“ řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti) s tím, že situaci prověří.

„Ty informace chodí velmi pomalu a ti lidé tady musí zbytečně dlouho čekat, já jsem proto požádal maďarskou protistranu o jednání, píšeme jakousi vytýkací nótu maďarské straně,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).     

Chybí voda i jídlo

Problém ale není jen ubytování. Někdy chybí dokonce i voda a jídlo. Třeba hlavní nádraží v Praze je pro uprchlíky to jediné útočiště, kde mohou přespat. Už pátý den za sebou tam pobývá až pět set lidí. „Oni mají telefony a mohou si zavolat, neměl by to být problém, který by nebyl neřešitelný,“ konstatoval Hřib.

Kritická je i situace s noclehem. Plná bývá na nádraží místnost i vlak. Matky a děti tak spí v nádražní hale, často na dece na zemi. „Já musím říct, že z té situace jsem také nešťastný. Je to o tom, že momentálně stát neposkytuje ubytovací kapacity, které by poskytovat měl,“ podotkl Hřib.

„Popravdě nám úplně ta krajská úroveň a řekněme ani hlavní město Praha v tom nepomohly,“ dodal Rakušan.

Pražský magistrát teď uvažuje o vybudování menšího stanového městečka po vzoru Pardubic. Šlo by o nouzové řešení s tím, že by tady lidé přespali maximálně dvě noci. Nic rozhodnuto ale zatím stále není.