Členstvím v Radě OSN pro lidská práva si Česko může udělat dobré jméno, myslí si politický geograf Baar

Studio 6: Vladimír Baar hovoří o českém členství v Radě pro lidská práva (zdroj: ČT24)

Česká republika je od úterý opět členem Rady OSN pro lidská práva (UNHRC). Nahradila totiž Rusko a už ve čtvrtek se účastní jednání, během kterého by se měla schvalovat rezoluce ohledně války na Ukrajině. Politický a kulturní geograf z Ostravské univerzity Vladimír Baar, který byl hostem Studia 6, se domnívá, že členství v Radě naší zemi může prospět.

Pro Českou republiku hlasovalo 157 členů Valného shromáždění OSN, 23 se hlasování zdrželo. Česko sice bylo jediným kandidátem, přesto jde dle Baara o úspěch. Především proto, že je Česko zvoleno do této Rady již po čtvrté. Je tím pádem jednou z nejobsazovanějších zemí.

Komise se skládá ze zástupců všech světadílů, východní Evropa jich má šest. Podle Baara instituce nyní nemá nejlepší pověst, protože je vnímána jako obušek na Izrael; jenom do roku 2018 proti této zemi schválila skoro osmdesát rezolucí, což je víc, než na všechny ostatní státy dohromady. Také proto v minulosti Spojené státy odstoupily z členství, byť dnes členy opět jsou. „Izrael rezoluce vnímal velmi negativně a neplnil závazky, říkal, že jsou zaujaté,“ připomněl.

Členem Rady je mnoho demokratických zemí, stejně tak ale zemí, kde se lidská práva porušují ve velkém, upozorňuje Baar. Co se týká porušování lidských práv na Ukrajině, myslí si, že tam bude panovat shoda, byť Kuba, Venezuela či Eritrea už předcházejícím hlasováním ukázaly, že budou stát na straně Ruska.

Velká angažovanost Česka

Česko si ale podle geografa může v lidskoprávním sboru udělat dobré jméno a zviditelnit se – o to spíš, že patří k zemím, které se v ochraně lidských práv nejvíce angažují. „Uvidíme, jestli se zviditelníme už pod cedulí Czechia, nebo tam bude zase Czech republic,“ poznamenává.

Už ve čtvrtek by se Česko mělo zúčastnit schvalování rezoluce, která má zvýšit pravomoce při vyšetřování zločinů na Ukrajině. Baar upozornil, že pokud se stát, proti kterému je přijata rezoluce, rozhodne, že ji nebude respektovat, tak tomu tak také bude. Čína dál porušuje lidská práva, Venezuela nebo Kuba také, rezoluce se míjejí účinkem. Že by si Rusko vzalo ponaučení z rezolucí či z toho vyloučení, proto nelze čekat.