Česko nahradilo Rusko v Radě OSN pro lidská práva

Valné shromáždění OSN (UNHRC) v úterý zvolilo Českou republiku do Rady pro lidská práva, kde nahradila Rusko. Jeho členství bylo minulý měsíc pozastaveno kvůli invazi na Ukrajinu, na což Moskva reagovala okamžitým vystoupením z tohoto 47členného orgánu. O zvolení Česka na uvolněné místo informovalo Valné shromáždění na Twitteru.

Zprávu o zvolení Česka vzápětí uvítal český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), který v příspěvku na svém twitterovém účtu poděkoval členským státům OSN za projevenou důvěru. Považuje za symbolické, že Česko v Radě nahradilo právě Rusko, které se v sousední zemi „dopouští odporných zločinů“. Je to podle něj velká příležitost, aby ČR pokračovala v dlouhodobé politice ochrany a podpory lidských práv, která je prioritou současné vlády a diplomacie. 

Lipavský novinářům v Praze řekl, že hned ve čtvrtek se Česko jako plnohodnotný člen Rady zúčastní zasedání k porušování lidských práv v důsledku ruské agrese vůči Ukrajině. Očekává, že Rada OSN přijme rezoluci, která zvýší pravomoce při vyšetřování zločinů na Ukrajině. Z dalších témat, která chce Česko v radě prosazovat, zmínil například podporu svobodných médií. 

Ministr zahraničí Lipavský o přítomnosti Česka v Radě OSN pro lidská práva (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) uvítal možnost, že se Česko může zasazovat za dodržování lidských práv i na mezinárodní scéně. „Považuji (to) za důležité,“ napsal na Twitteru. 

Rusko bylo v době svého odstoupení ve druhém roce tříletého působení v Radě a Česká republika za něj dokončí tento mandát do 31. prosince 2023. Pro Česko, které bylo jediným kandidátem, hlasovalo 157 členů VS OSN, 23 se hlasování zdrželo. Šéf české diplomacie to označil za velmi silný výsledek.

„Pomohlo nám, že jsme s kandidaturou přišli včas, byli jsme autentičtí, byli jsme první,“ uvedl Lipavský. Zmínil také úsilí českých velvyslanců ve světě, podporu partnerů v EU, Spojených států a dalších spojenců i to, že za zvolení osobně lobboval při jednání se svými evropskými i zámořskými partnery. 

Rada OSN pro lidská práva sdružuje 47 států a jejím cílem je prosazování a ochrana lidských práv po celém světě. Případy možného porušování těchto práv ze strany Ruska na Ukrajině se znovu bude zabývat ve čtvrtek na speciálním zasedání. Iniciativa přišla od Kyjeva, který požádal o posouzení situace v zemi včetně zpráv o obětech v Mariupolu.

Orgán světové organizace sídlící v Ženevě nemůže přijímat právně závazná rozhodnutí, může však schvalovat zřízení vyšetřovacích komisí a jeho rozhodnutí představují významný politický vzkaz. Už začátkem března Rada OSN pro lidská práva ustavila komisi, která má možné ruské zločiny na Ukrajině vyšetřovat.

Valné shromáždění OSN 7. dubna schválilo přerušení členství Ruska v UNHRC kvůli zprávám, že ruští vojáci na Ukrajině vraždí civilisty. Rusko se následně mandátu vzdalo.