Předseda Ústavního soudu Rychetský čelí trestnímu oznámení kvůli svým výrokům o Klausovi

Kvůli nedávným výrokům předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského o údajném napojení bývalého prezidenta Václava Klause na Rusko padlo trestní oznámení. Podal ho Petr Macinka z Institutu Václava Klause. Ten se domnívá, že se Rychetský dopustil pomluvy a případně i křivého obvinění. Uvedl, že o svém kroku Klause informoval. Pavel Rychetský v SMS zprávě napsal ČTK, že se k záležitosti nebude vyjadřovat.

Soudci Ústavního soudu mají imunitu, s jejich trestním stíháním musí souhlasit Senát. Pokud senátoři souhlas nevydají, nemůže být ústavní soudce po dobu svého mandátu stíhán.

Trestní oznámení Macinka podal v pátek na Obvodním státním zastupitelství pro Prahu 4. Vadí mu Rychetského vyjádření z rozhovoru na rádiu Frekvence 1 z 26. dubna. Rychetský se vyjadřoval na dotaz moderátora, zda mu vadí některá vyjádření Klause nebo expremiéra Andreje Babiše (ANO) v souvislosti s děním na Ukrajině.

Rychetský tehdy uvedl, že výroky Klause nebo Babiše nepovažuje za vhodné jakkoli komentovat. „Dokonce jsem získal pocit, že ať přímo nebo nepřímo je ten Institut Václava Klause patrně z ruské strany nějak podporován finančně, a nepochybně hraje tedy roli, jak bych to řekl, stejnou jako ti ruští trollové, to znamená podpory něčeho, co je tak hanebné a barbarské, že si to skutečně nezaslouží žádným způsobem se snad tím vážně zabývat,“ řekl. Na dotaz moderátora, zda tím myslí přímo Klause, odpověděl, že ano.

Podle Macinky se Rychetský zřejmě dopustil trestného činu křivého obvinění

Rychetský tím podle Macinky uvedl o Klausovi a jeho kanceláři nepravdu o finanční podpoře z Ruska. Macinka míní, že se tím Rychetský dopustil trestného činu pomluvy, za což by mu v případě odsouzení hrozily až dva roky vězení nebo zákaz činnosti. Macinka se zároveň domnívá, že se Rychetský mohl slovy o Klausovi a o jeho údajné podpoře „něčeho, co je tak hanebné a barbarské“ dopustit trestného činu křivého obvinění.

Macinka odmítl, že by byl institut finančně podporován subjektem z Ruska. V textu trestního oznámení uvedl, že Klaus ruskou agresi odsoudil a neexistuje žádný důkaz, že by ji zlehčoval. Rychetský proto podle něj účelově použil lež. Zároveň podotkl, že Rychetského vyjádření vzhledem k jeho postavení lidé nevnímají jako „názorový komentář“, ale jako informaci nebo jako „potvrzení určité skutečnosti Ústavním soudem“.

Macinka ČTK řekl, že Klaus o podání trestního oznámení ví. „Prezidenta Klause jsem o svém záměru podat trestní oznámení na předsedu Ústavního soudu informoval, ale obsah tohoto oznámení jsme spolu nekonzultovali. Učinil jsem to čistě jako soukromá osoba, kterou výroky Pavla Rychetského v rádiu nesmírně pobouřily,“ uvedl.

Autentická fotografie nebo nastylizovaná propaganda?

Bývalý prezident Klaus se k dění na Ukrajině vyjádřil několikrát, 24. února, v den, kdy Rusko na Ukrajinu zaútočilo, mimo jiné uvedl, že „napadení suverénní země je neakceptovatelné a je potřeba jej odsoudit“. V rozhovoru pro Frekvenci 1 v dubnu označil válku na Ukrajině za zločin, tragickou chybu a řekl, že ji nelze ospravedlňovat.

Na dotaz, jestli odsuzuje chování Ruska, když vidí třeba záběry z Buče nebo z Mariupolu, Klaus uvedl, že se neživí tím, že by „sledoval tyhlety obrázky“. „A prostě určitě jsou tragické. Na druhé straně by bylo dobře vědět, co z toho je skutečně autentická fotografie a záběr a co z toho nastylizovaná propaganda“, uvedl. „Prostě válka je zlo. A to všechno, co se děje, je doprovodný, nevyhnutelný jev, součást každé ze všech válek, které se zatím v historii lidstva děly,“ dodal.

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International v pátek uvedla, že existují nezvratné důkazy o tom, že ruská vojska v okolí ukrajinské metropole Kyjeva spáchala válečné zločiny. Organizace vedla rozhovory s desítkami obyvatel v obci Buča a dalších místech, kde se po odchodu ruských jednotek našly masové hroby. Rozhovory a fotografie zveřejnila ve zprávě s názvem „Už se nevrátí“.