168 hodin: Exprezident Václav Klaus se stal hvězdou ruské propagandy

168 hodin: Václav Klaus a ruská propaganda (zdroj: ČT1)

Dva měsíce po začátku války na Ukrajině dochází k odhalování zločinů, kterých se na civilistech dopustila ruská armáda. Propaganda Ruské federace ale opakuje, že se nic nestalo. Její hvězdou se stal český exprezident Václav Klaus. Ten tvrdí, že česká solidarita s Ukrajinou podle něj může být jen zástěrkou pro nenávist k Rusku. Západ prý válku uměle natahuje, aby Rusku uškodil. Klaus dokonce zpochybnil masakry civilistů s tím, že je otázka, které ze záběrů jsou skutečné a které inscenované. Tématu se pro 168 hodin věnoval Václav Crhonek.

Zatímco východ Ukrajiny se Rusům snaží dál bránit, Ukrajincům se už povedlo osvobodit například Kyjevskou oblast. Po ruských silách tu zůstala spoušť. Ti, co řádění přežili, hledají své blízké v masových hrobech nebo troskách domů.

Kremelská propaganda ale tvrdí, že nic z toho se nestalo a záběry zavražděných civilistů ležících na ulicích jsou falešné. Své šiřitele našla i v Česku. Tomu, že záběry Rusy povražděných Ukrajinců můžou být zinscenované, věří i český exprezident Václav Klaus.

 V rozhovoru pro Frekvenci 1 minulý týden se bývalý politik na dotaz, zda masakr odsuzuje, vyjádřil vyhýbavě: „Já nevím, zaprvé já se tím neživím, že bych sledoval tyhlety obrázky. A prostě určitě jsou tragické. Na druhé straně by bylo dobře vědět, co z toho je skutečně autentická fotografie a záběr a co z toho nastylizovaná propaganda.“

Ve stejném duchu masakr v Buče zpochybňuje ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov: „Další očividný falešný útok byl proveden ve městě Buča v Kyjevské oblasti. Bylo zinscenováno divadélko, které se teď šíří všemi kanály a sociálními sítěmi,“ uvedl.

Nesouhlas senátní delegace

Podle předsedy senátního výboru pro zahraniční politiku, obranu a bezpečnost Pavla Fischera (nestr.) popírá Klaus realitu. „Tohle není názor, tohle je prostě nesmysl. To není v souladu s tím, co vidíme, co nám sami Ukrajinci říkají a co říká mezinárodní společenství,“ reagoval.

Sám Fischer v rámci senátní delegace navštívil minulý týden města Buča, Irpiň a Borodjanka, která se stala symbolem ruského vraždění bezbranných Ukrajinců.

Delegaci vedl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Není problém se tam jet podívat, a kdyby někomu chyběla pozvánka, tak je to tak, že Ukrajinci jsou velmi rádi, pokud tam političtí představitelé přijedou. Podívají se na to, jak žijí, jaké utrpení zažívají a jaké hrdinství prokazují,“ uvedl s tím, že po zhlédnutí hrůz z místa nelze událost zpochybňovat.

„Je to neskutečně morálně podlé a zbabělé vůči těm lidem, kteří tam zahynuli, přirovnávat je k nějakým zinscenovaným figurám, to je absolutně amorální věc,“ reagoval další účastník delegace, analytik ze společnosti Evropské hodnoty David Stulík.

Hvězdou propagandy, když je třeba

Kvůli svým proruským postojům je Václav Klaus dlouhodobě hvězdou tamní propagandy. Naposledy se český exprezident dostal do většiny ruských médií minulý týden, a to s výrokem, že česká solidarita s Ukrajinou je jen zástěrkou pro nenávist k Rusku.

Jeho poslední výroky citovalo například oblíbené médium ruského prezidenta Vladimira Putina Komsomolskaja pravda. Horlivě citovat a oslavovat Klausova slova začala také agentura Ria Novosti, která nedávno vyzývala ke genocidě Ukrajinců, státní televize a další prokremelská média.

„Snad jediný český politik se jménem a váhou, který dnes mluví na obranu Ruska, je Václav Klaus, bývalý prezident, euroskeptik a nonkonformista, který je zvyklý jít proti davu a mít na všechno svůj názor. Tento názor je následující – současná láska Evropanů k Ukrajině je zástěrkou, která skrývá nenávist k Rusku,“ píše například ruský web Vzglad – Dělovaja Gazeta.

Podle analytika z Institutu pro společnost a politiku Roman Mácy líčí Klause ruská média jako jednoho z posledních evropských zastánců proruské politiky. „Vzhledem k současné invazi se řada dříve proruských politiků od Moskvy odvrátila, ale Václav Klaus je stále považován za člověka, který stojí na straně Ruska. Je to v podstatě jeden z posledních mohykánů, kteří trvají na těch pozicích, a ruská propaganda je využívá,“ vysvětluje.  

Zneužití svých slov Klaus nepovažuje za důležité. „Já ruská média nesleduju. Nikdy jsem je v životě nesledoval. Ani za komunismu, ani po komunismu, takže netuším, kdo mě cituje nebo necituje,“ reagoval v rozhovoru pro Frekvenci 1. 

Funguje to ale i naopak. Sám Václav Klaus ve svých úvahách využívá často přímo stanoviska ruských politiků. Třeba když v Rusku hojně citovaném článku z portálu iDnes.cz Klaus tvrdil, že válku na Ukrajině vlastně prodlužuje Západ.

Tohle říká ruský ministr obrany Šojgu: „Spojené státy a západní země pod jejich kontrolou dělají vše pro to, aby se speciální vojenská operace maximálně prodloužila.“ Český exprezident v článku ze 14. dubna 2022 obdobně uvedl: „Mluví o utrpení ukrajinského lidu, ale nezdá se mi, že dělají všechno pro to, aby válka co nejrychleji skončila. Není v tom skryt jejich zlý předpoklad, že čím déle bude válka trvat, tím více to oslabí a poškodí Rusko? A že je co nejdelší trvání války vlastně dobře? Mám hrůzu z toho, že jim něco takového běhá v hlavách.“  

Bývalý český prezident a první český premiér Klaus byl svého času důležitou postavou české politiky. „Je to možná trošku paradoxní, že Václav Klaus, který tady je v devadesátých letech spojen s ekonomickou transformací a vlastně se směřováním Česka na západ, nám tu táhne Česko na východ,“ hodnotí politolog z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Lubomír Kopeček.