Na dotace pro chovatele prasat ministerstvo vyčlenilo až 100 milionů korun navíc

Chovatelé prasat budou moci čerpat speciální dotace a zálohy, ministerstvo zemědělství pro ně vyčlenilo navíc až 100 milionů korun. Na jedno ustájovací místo úřad v novém dotačním programu poskytne až 80 tisíc korun. Zároveň si chovatelé prasat a drůbeže budou moct požádat o mimořádné zálohy až 70 procent u dalších programů podpory.

Příjem žádostí o zálohy začal v pondělí. Na pomoc chovatelům prasat úřad letos vydá 1,2 miliardy korun. Novinářům to řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Příspěvky z nového programu budou moci chovatelé čerpat na úkony spojené s prováděním opatření zaměřených proti rozšiřování některých chorob prasat. Dotace úřad poskytne ve čtyřech sazbách mezi 35 tisíci až 80 tisíci korunami na jedno ustájovací porodní místo prasnic, v závislosti na specifikách provozu.

Ceny vepřového masa na evropském trhu prudce klesají, v současnosti dosahují podle Nekuly úrovně roku 1994. Důvodem je především nechuť Číny odebírat evropské vepřové, a to kvůli výskytu afrického moru prasat v některých zemích Evropské unie.

Náklady ale chovatelům nyní prudce rostou, i vlivem zdražování energií či krmných směsí za ně chovatelé vydají až dvojnásobné částky, řekl Nekula.

Přes opakované žádosti České republiky i dalších členských států o poskytnutí mimořádných podpor pro chovatele prasat Evropská komise zatím žádnou takovou pomoc nespustila.

Obrovský přetlak na trhu může podle Nekuly způsobit to, že bude v Evropě jen několik států, kde se budou prasata chovat. Nekula chce, aby ČR byla mezi nimi.

Soběstačnost ve vepřovém činí 45 procent

Soběstačnost ČR ve vepřovém masu byla před dvaceti lety na zhruba 95 procentech, v současnosti je kolem 45 procent, dodal Nekula. Veřejnost vyzval, aby kupovala maso z českých chovů. Pro podporu českých zemědělců Jakub Žák loni založil portál Naši zemědělci, kde nyní na úvodní straně rozebírá problémy chovatelů prasat a vybízí k nákupu z jejich produkce.

Výroba vepřového masa představuje téměř polovinu veškeré živočišné produkce. Loni podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) stoupla o 2,6 procenta na 217 008 tun. Ceny zemědělských výrobců jatečných prasat byly hluboko pod úrovní předloňského roku, dosáhly průměrné hodnoty 26,47 koruny za kilogram v živé hmotnosti nebo 34,41 koruny za kilogram v mase. V důsledku dlouhodobého přebytku vepřového masa na evropském trhu se ceny jatečných prasat drží pod hranicí 30 korun za kilogram živé hmotnosti už 18 měsíců v řadě.

Prodej za ceny pod výrobními náklady nutí české chovatele k uzavírání chovů. Letos se k tomu chystá podle průzkumu Agrární komory ČR z konce loňského roku 30 procent z nich, do roku 2030 to plánuje 52 procent chovatelů. Zachovat chovy v současném rozsahu chce letos čtvrtina podniků, do roku 2030 pětina.