Sněmovna schválila podmínky pro uprchlíky. Problémy budou, ale pomoc je nutná, řekl Rakušan

Poslanci zrychleně schválili podmínky udělování pobytu uprchlíkům z Ukrajiny po ruské vojenské invazi. Trojice vládních předloh se týká také přístupu běženců ke zdravotním službám, vstupu na pracovní trh, sociálního zabezpečení a vzdělávání. Domácnosti, které ubytují uprchlíky, by mohly také získat peněžitý příspěvek. Přestože opoziční zákonodárci uvedli, že normy je nutné přijmout, mají obavy. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) jim vzkázal, že problémy samozřejmě budou, ale je nutné poskytnout uprchlíkům rychlou pomoc.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

Předloha o dočasném zavedení mimořádné ochrany zjednoduší uprchlíkům získání pobytového oprávnění. Zajistí jim zdravotní péči vstupem do systému veřejného zdravotního pojištění. Pojistné za ně bude hradit stát, pokud nebudou mít příjmy ze zaměstnání nebo z podnikání.

Opozičním poslancům z hnutí ANO vadilo, že neměli dostatečný čas o zákonu diskutovat. Upozornili také na to, že se v předloze nemluví konkrétně o uprchlících z Ukrajiny, ale o cizincích obecně. „Proč v původním návrhu usnesení vlády, který tady mám před sebou a nevymýšlím si nic, je napsáno slovo ,státním příslušníkům Ukrajiny’ a v lex Ukrajina se nám v paragrafu 1 odst. 1 písm. a) objevuje slovíčko již ne Ukrajina, ale podmínky udělování dočasné ochrany cizincům,“ zeptal se poslanec Hubert Lang (ANO).

Ostřejší diskusi pak vzbudila i další Langova slova, když poukazoval na problémy v registračních místech nebo kvůli „zkorumpovanosti země“ zapochyboval o pravosti dokladů, které Ukrajinci předkládají. „Budou sem přicházet kriminálně závadové osoby, budou sem přicházet další problémové věci,“ uvedl Lang. V Česku navíc budou moci pobývat i Ukrajinci, kteří byli dříve jako nežádoucí vyhoštěni, podotkl.

„To nejsou žádní ekonomičtí migranti, to jsou lidé, kteří prchají před válkou. Chci znovu zdůraznit, nejedná se o žádný nový typ pobytového víza pro kohokoliv,“ ohradil se proti kritice opozice Rakušan. Zdůraznil, že se jedná především o vyčerpané matky s dětmi, které do Česka přicházejí.

„Děláme vše, co můžeme, ale nikdo netvrdí, že je to růžové a že nebudou problémy, musíme s tím počítat. Je válka na Ukrajině a my pomáháme těm, co utíkají,“ dodal Rakušan.

Proti vystoupení Langa se vymezila i šéfka sněmovny Markéta Adamová Pekarová (TOP 09). „To, čeho jsme se obávala, je tady. A bohužel příliš rychle. Poslanec hnutí ANO Lang považuje uprchlíky z Ukrajiny za potencionálně závadové osoby,“ napsala na Twitter.

Podle Karla Haase (ODS) se tato ochrana vztahuje na Ukrajince a další osoby, které vymezuje příslušné evropské rozhodnutí o zavedení dočasné ochrany pro běžence z Ukrajiny.

Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová pak ujišťovala, že poslanci hnutí návrh zákona podpoří. „Debata není politická, ale právní. Podporujeme politiku vlády v uprchlické krizi, v přístupu k Ukrajině, k agresi Ruska,“ zdůraznila.

Zdravotní péče nebude podle Válka ohrožena

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) během diskuze ujistil poslance, že nedojde kvůli přicházejícím uprchlíkům k ohrožení zdravotní péče. „Oslovil jsem Radu poskytovatelů zdravotní péče a Vědeckou radu s tím, jakým způsobem nastavit péči o uprchlíky tak, aby se rozprostřela. Abychom podpořili praktické lékaře, gynekology a tak dále,“ ubezpečil.

Jediné, v čem vidí ministr problém, jsou pediatři. „Budu oslovovat velké krajské nemocnice. Debatovali jsme, jakým způsobem překonat bariéru nedostatku praktických lékařů tak, aby se neprodloužily čekací doby pro české matky a jejich děti a aby dostaly stejnou kvalitu jako dosud. Domluvili jsme se na zdravotnických centrech, která budou v jednotlivých krajích. Druhým problémem může být jazyková bariéra. Můžeme ale do děje vtáhnout ukrajinské zdravotníky, kteří mohou pomáhat s vysvětlováním,“ sdělil Válek.

Další z návrhů zavádí pětitisícovou humanitární dávku, kterou by uprchlíci z Ukrajiny dostali automaticky. O další peněžitou pomoc ve výši pěti tisíc korun měsíčně by už museli žádat, stát by ji vyplácel až pět měsíců. Děti běženců by mohly navštěvovat dětské skupiny a uprchlíci s postižením či ve vyšším věku by pak mohli zdarma využívat sociální služby.

Školy budou moci navýšit kapacity

Školská předloha umožní uprchlíkům z Ukrajiny především podat přihlášku na maturitní obory středních škol až do 5. dubna. Do nematuritních oborů by se mohli hlásit do 8. dubna.

Poslanci také hovořili o tom, že o děti uprchlíků se mohou v českých školách starat ukrajinští pedagogové, kteří by nemuseli splňovat podmínku znalosti českého jazyka. Tato výjimka platí jen pro letošní školní rok. Školy tak budou moci navýšit své kapacity. Sněmovna zároveň stanovila lhůtu pro zápis ukrajinských dětí do mateřských a základních škol od 1. června do 15. července.

Rodiče českých dětí by se podle ministra školství Petra Gazdíka (STAN) neměli obávat, že pro jejich potomky nebude ve školách a školkách místo kvůli ukrajinským dětem. Zákon představuje nejnutnější opatření a má zajistit, aby ředitelé škol nemuseli kvůli dětem uprchlíků porušovat platné předpisy, uvedl. Budou pro ně moci například zavést vhodný vzdělávací obsah podle potřeb dítěte.

Příspěvek pro domácnosti

Běženci, kteří už získali vízum za účelem strpění, taky mohou v Česku pracovat bez pracovního povolení. „Navazujeme na to, že pokud bude těm lidem udělena dočasná ochrana nebo uděleno speciální vízum za účelem strpění, tak v těch případech budeme reagovat tak, abychom jim mohli zpřístupnit trh práce,“ vysvětlil poslancům ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Koaliční poslanci zároveň v pozměňovacím návrhu počítají s tím, že by domácnosti, které ubytují uprchlíky, mohly dostávat od úřadu práce příspěvek. Jeho výši a další podmínky by stanovila vláda svým nařízením. 

Podmínkou pro získání příspěvku by bylo, aby nešlo o přístřeší v ubytovacím zařízení a muselo by trvat nepřetržitě po dobu, kterou stanoví vláda. Výši příspěvku a další podmínky by stanovila vláda svým nařízením. „V rámci poskytnutého ubytování musí být ubytované osobě zajištěn dostatečný prostor pro odpočinek, pro přípravu stravy, prostor pro osobní hygienu a záchod a musí být zajištěn přístup k pitné vodě,“ stojí v návrhu.

Právě toto pravidlo vyvolalo výhrady opozičního hnutí ANO. Místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Jana Pastuchová (ANO) sice tento příspěvek ocenila, ale měla k němu výhrady. Vadilo jí, že nastavení příspěvku nechává zcela na vládě. „Jako opoziční poslanci nemůžeme zvednout ruku pro tento pozměňovací návrh, protože tam není vůbec nic konkrétního,“ řekla.

Poslanec Kaňkovský ale poznamenal, že nejde o institut, který by vládě dával bezbřehé možnosti nakládat se státním rozpočtem.