Ministerstvo vydalo přes 120 tisíc víz pro uprchlíky. Pražské ubytovací kapacity jsou vyčerpané

Události: Do Česka přijelo až 250 tisíc uprchlíků z Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Počet uprchlíků v Česku stále roste, na cizinecké policii nebo v asistenčních centrech se jich ke čtvrteční půlnoci zaregistrovalo téměř 90 tisíc. Situace v Praze je podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) vážná. Volné kapacity k ubytování jsou vyčerpané, vedení města proto už připravilo nouzové řešení. Také Jihomoravský kraj přestal ubytovávat uprchlíky v hotelích a připravuje provizorní lůžka na brněnském výstavišti. Úřady práce už dostaly téměř čtyřicet tisíc žádostí o dávku mimořádné okamžité pomoci. Nové podmínky pro ukrajinské běžence v pátek schválila Poslanecká sněmovna.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

Úřady práce nyní dospělým uprchlíkům vyplácí asi 2500 korun, tedy existenční minimum. Dětem se poskytuje životní minimum. Návrh zákona, který schválila dolní komora, počítá s novou humanitární dávkou pět tisíc korun pro lidi s vízem ke strpění. Peníze mají pokrýt základní životní potřeby, o dávku se bude moci žádat opakovaně, a to v pěti následujících měsících. Chystané humanitární dávky budou podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) nejspíš vyřizovat speciální místa v krajích, nikoliv úřady práce či asistenční centra jako doposud.

Podle náměstkyně ministerstva práce pro dávky Ivy Merhautové (KDU-ČSL) resort upravuje informační systémy, jedná s bankami o založení účtů příchozím či plánuje kvůli vyřizování přijmout pracovníky na dohodu.

Vyřízení dávky trvá nyní asi pětačtyřicet minut. „Je to poměrně velká zátěž úřadu práce. Hejtmani si vyžádali přítomnost pracovníků úřadů práce v koordinačních centrech. V každém centru jsou zaměstnanci úřadu práce, kteří pomáhají žádosti o mimořádnou okamžitou pomoc vyplňovat. Opravdu musí pomáhat, protože někteří žadatelé neumějí latinku,“ přiblížila na jednání sněmovního sociálního výboru Merhautová.

Podle ní úřady práce požádaly o pomoc, s agendou vypomůžou úředníci ze sociální správy, inspekce práce i ministerstva, podobně jako za epidemie. „Hledáme i každého ochotného člověka, který by šel na dohody vypomoci. Opravdu čekáme ještě větší nápor,“ zdůraznila náměstkyně.  

Poslanci v pátek schválili tři návrhy související s Ukrajinci, kteří do Česka utíkají před válkou. První se týká dočasného zavedení mimořádné ochrany běženců a má zjednodušit cestu k získání pobytového oprávnění. Druhý návrh usnadní vstup na pracovní trh a třetí předloha se týká vzdělávání – školy budou podle ní moct navýšit kapacity a s výukou pomůžou ukrajinští pedagogové.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve čtvrtek přiblížil, že počet uprchlíků z Ukrajiny, kteří přišli do Česka, se blíží ke dvěma stům tisícům. Už dříve avizoval, že Česko je schopno poskytnout základní komfort a najít ubytování pro zhruba čtvrt milionu lidí. Ministerstvo vnitra také v pátek uvedlo, že vydalo uprchlíkům celkem 121 511 víz ke strpění. 

Počty registrovaných uprchlíků
Zdroj: ČT24/Krajské úřady

Praha už je přetížená

O víza mohou žádat nejen lidé, kteří z Ukrajiny uprchli po zahájení ruské agrese, ale například i ti, kteří v Česku žijí déle, končí jim pobytové oprávnění a museli by se jinak na Ukrajinu vrátit. Na cizinecké policii se ukrajinští uprchlíci musí registrovat do 30 dnů po příjezdu.

Pražské asistenční centrum pro pomoc ukrajinským uprchlíkům je však přetížené, od začátku ruské invaze odbavilo přes pětadvacet tisíc lidí. Ve čtvrtek evidovalo 2872 žadatelů, z nich 375 požádalo o ubytování, 188 uprchlíků odvezly autobusy a vlaky během uplynulého dne do jiných center.

V Praze a středních Čechách totiž zůstává zhruba polovina všech uprchlíků, kteří zatím do Česka přišli. Praha už také podle Hřiba kvůli vyčerpání kapacit začala připravovat nouzové ubytování se stravováním v tělocvičnách, než se podaří zajistit vhodnější podmínky. Město znovu osloví také soukromé poskytovatele ubytovacích služeb. 

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) rovněž předložil návrh, aby domácnosti, které ubytují uprchlíky, mohly dostávat od úřadu práce příspěvek. Sněmovna jeho návrh zákona schválila ve zrychleném režimu ve stavu legislativní nouze. Výši a další podmínky příspěvku stanoví vláda svým nařízením.

Vláda stanovila cenu za ubytování 180 korun za dospělého a sto korun za dítě do deseti let. Podle Asociace hotelů jde však zejména v Praze o nízkou částku, požaduje ji navýšit na 500 korun. Asociace může podle jejího ředitele Václava Stárka nabídnout v Praze až sedmnáct set lůžek.

„Ubytovací kapacity jsou, ale ne za 180 nebo 100 korun, což závisí na vládě, je potřeba, aby se to potkalo s ekonomickou realitou v jednotlivých krajích,“ řekl primátor Hřib. O výši příspěvků bude vláda jednat s hejtmany v neděli prostřednictvím videokonference. Praha nyní musí podle Hřiba ubytovat 300 až 500 lidí denně. 

Krajská pomoc

„V tuto chvíli jsme požádali městské části o uvolnění prostoru tělocvičen pro nouzové ubytování lidí. Každá městská část by měla připravit sto lůžek. Tam by lidé měli být po přechodnou dobu, než se podaří zajistit a nasmlouvat prostory v trvalejším režimu,“ sdělil rovněž Hřib s tím, že odezva městských částí na jeho žádost byla pozitivní. První ukrajinští uprchlíci se tak v tělocvičně v některé z pražských městských částí ubytují již v pátek večer. 

Pracovníci asistenčního střediska, které se před týdnem přesunulo z Městské knihovny do Kongresového centra, zatím nejvíc žadatelů odbavili v úterý, konkrétně 3667. I v jiné dny vyřídí průměrně kolem tří tisíc lidí, kapacita byla původně plánovaná na zhruba dva tisíce žadatelů. Pracoviště funguje nonstop a je společné pro hlavní město a Středočeský kraj. V pondělí po poledni muselo kvůli obrovskému náporu pozastavit příjem nových žádostí, znovu se otevřelo v úterý brzo ráno. Hasiči část žadatelů už od víkendu převážejí do méně vytížených center v jiných krajích.

Studio ČT24: Jihomoravský kraj přechází na nouzové ubytování (zdroj: ČT24)

Středočeská asistenční centra v Kutné Hoře, Mladé Boleslavi a Příbrami zaregistrovala za čtvrtek 1134 ukrajinských uprchlíků, ubytování zajistil kraj pro 112 z nich. Od 4. března odbavila tři středočeská centra pomoci mimo Prahu téměř 7700 lidí.

V krajském asistenčním centru v Liberci odbavili od začátku března, kdy se otevřelo, už více než čtyři tisíce uprchlíků před válkou na Ukrajině, zhruba polovinu tvořily děti. Ve Zlíně od otevření asistenčního centra do pátka zaregistrovali v areálu zlínské nemocnice 2920 lidí přicházejících z Ukrajiny.

Podobně jako Praha končí s ubytováním uprchlíků v hotelích i Jihomoravský kraj. Začne je přesouvat do tělocvičen po celém regionu a na provizorní lůžka v asistenčním centru na brněnském výstavišti. Přechází tak na zajištění nouzového ubytování. Hlavním důvodem je to, že stát přispívá krajům 180 korun na jednu osobu na jeden den. Ty tak nemají peníze na placení pobytu v hotelích.

Válek: Řešíme rozložení zátěže na zdravotní systém

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v návaznosti na diskuzi ve sněmovně uvedl, že jeho resort v současnosti řeší rozložení zátěže uprchlíků z Ukrajiny na zdravotní systém tak, aby bylo dost lékařů a neomezila se péče pro české občany. 

Kapacity zejména dětských a praktických lékařů z Praze a středních Čechách, kam uprchlíci směřují nejčastěji, byly totiž naplněné už před začátkem invaze Ruska na Ukrajinu, která zahájila uprchlickou vlnu.

Nápor na ordinace dětských lékařů by mohla způsobit i nutnost přeočkování ukrajinských dětí, které nebudou moci prokázat povinná očkování. Bez něj nemohou stejně jako české děti nastoupit do běžných českých mateřských škol.

Podle zrychleného schématu očkování navrženého Českou vakcinologickou společností by mělo být možné tato povinná očkování doplnit za čtyři až osm týdnů podle věku předškoláka.

Financování stravování

Řeší se také otázka jídla. Doposud kraj platil Ukrajincům plnou penzi. „Lidé si už musí zajistit stravování sami, protože se stravováním se už vůbec nejsme schopni vejít do 180 korun. To je nemožné,“ podotkl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Doplnil, že kraj jednal s humanitárními organizacemi a požádal je o to, aby na budovaná ubytovací zařízení byly napojeny potravinové sbírky. Jihomoravský kraj dosud ubytoval téměř dva tisíce uprchlíků.  

Také místa v Pardubickém kraji se postupně zaplňují. Například Chrudim vyhradila volné kapacity Sporthotelu u zimního stadionu, kde je osm vícelůžkových pokojů. Kraj rovněž připravuje pro uprchlíky uprázdněný areál zámku v Bystrém nedaleko Poličky. Do jednotlivých pokojů byly dovezeny postele, které před časem vyřadila během pravidelné obnovy Nemocnice Pardubického kraje. Z letiště v Pardubicích dovezl sedm kontejnerů 14. pluk logistické podpory. V Bystrém bude moci bydlet asi 100 lidí, příprava zámku bude ještě několik dní trvat.

Naopak dostatečné kapacity mají zatím v Olomouckém kraji. Od minulého úterý zde odbavili zhruba 1900 lidí. Jsou připraveni nyní i na dva autobusy uprchlíků, kteří do Olomouce přijedou z přetíženého Středočeského kraje, informoval olomoucký hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN). 

Krajským asistenčním centrem v Plzni prošlo za posledních 24 hodin rekordních 838 ukrajinských uprchlíků. Centrum dosud odbavilo 5064 lidí, řekla mluvčí kraje Eva Mertlová. Jeho kapacita je zhruba 800 lidí za 24 hodin. Plzeňský kraj má hodně uprchlíků, v zemi je na čtvrtém místě. První je Praha, následují střední Čechy a jižní Morava. Kraj je připraven, že centrum bude fungovat i několik měsíců. Krajské asistenční centrum stále přijímá, téměř z 90 procent, ženy a děti. 

Zvláštní dotace

Ministerstva vnitra a pro místní rozvoj také příští týden předloží vládě materiál, ve kterém vyčíslí náklady na budování humanitárního ubytování. Úřady podle Rakušana vybírají lokality, kam by mohly umístit uprchlíky poté, co se vyčerpají kapacity nabízené státem, samosprávami a soukromníky. 

Ministerstvo práce také připraví zvláštní dotace pro sociální služby na pokrytí nákladů na péči o uprchlíky. Resort nyní zjišťuje, kolik ukrajinských seniorů či handicapovaných by případně mohlo podporu potřebovat. 

Sociolog: Na uprchlíky Čechy nikdo nepřipravoval

Objevují se zprávy, že po prvotní obrovské vlně solidarity s ukrajinskými uprchlíky už přichází pomalé vystřízlivění. Sociolog Stanislav Biler v pořadu Události, komentáře sdělil, že jsme žádnou podobnou situaci v minulosti nezažili, navíc podle něj všechny politické strany i prezident proti uprchlíkům brojili. Najednou se ze dne na den očekává od společnosti, že otevře svou náruč - s tím ale podle něj bude mít spousta lidí problém, protože je na to nikdo nepřipravoval.

„Musíme myslet na to, že kdyby Putin nenapadl Ukrajinu, tak bychom nejspíš teď řešili obrovskou inflaci, která zvláště dopadla na ty nejchudší,“ všímá si Biler. Tihle lidé podle něj nikam nezmizeli a jejich problémy neodešly. Pokud je bude vláda ignorovat, budou mít podle něj zcela oprávněný pocit, že se na ně zapomnělo, a že jsou na své problémy sami, což se prý projeví v příštích volbách.

UK: Statisíce lidí utíkají před válkou (zdroj: ČT24)