Strategie, jak očkovat ukrajinské uprchlíky, vznikne během víkendu, říká Prymula

Události, komentáře: Bývalý ministr zdravotnictví Prymula o současné covidové situaci a rizicích migrační vlny z Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Každá migrační vlna představuje jisté zdravotní riziko, tvrdí epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. V Událostech, komentářích řekl, že strategie, podle které budou doočkovávány děti běženců, aby mohly nastoupit do škol, bude připravena během nadcházejícího víkendu. Větší riziko než covid-19 podle něj může u dospělých představovat tuberkulóza.

Česká vakcinologická společnost doporučila přeočkování dětí i dospělých z Ukrajiny, kteří nemohou doložit absolvování povinných očkování. Stačit by podle ní měla i fotografie nebo kopie očkovacího průkazu. Navrhuje přeočkování kombinovanými vakcínami a dětí i proti tuberkulóze. Doporučená jsou pro uprchlíky i nepovinná očkování včetně vakcinace proti covidu-19. 

„V tuto chvíli se připravuje strategie, jak přistupovat k uprchlíkům z Ukrajiny, bude jim nabídnuto, aby se tito lidé doočkovali. Očkovací průkaz ale s sebou asi mít nebudou, takže budou nejspíš muset podepsat místopřísežné prohlášení, že se očkovali na Ukrajině podle ukrajinského kalendáře,“ tvrdí Prymula. 

Doočkovávat se budou hlavně děti

Podle něj bude podstatné, aby se doočkovaly ukrajinské děti, které budou chodit do školky s českými dětmi. „Vypíchl bych očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. Jednu dávku by měli dostávat všichni ti, kteří neprokáží nebo nepopíší, že byli očkováni na Ukrajině.
Další je očkování proti záškrtu, tetanu a černému kašli. Na Ukrajině je standardní míra proočkovanosti nižší než u nás, pohybuje se mezi 80 a 90 procenty,“ tvrdí epidemiolog. 

Za možné riziko z hlediska nákazy označil také tuberkulózu. „Incidence na Ukrajině je asi patnáctkrát vyšší než u nás, takže na to se musíme soustředit. A z hlediska zátěže zdravotního systému, je nutné si uvědomit, že asi 130 tisíc lidí na Ukrajině je na léčbě HIV. U nás je zlomek tohoto čísla, a pokud ti lidé sem budou chodit, budou samozřejmě léčeni podle našich zvyklostí, budeme přebírat tuto péči,“ říká Prymula. 

Doočkovat všechny, u kterých to bude potřeba, je podle epidemiologa možné, pokud počty příchozích nepřesáhnou očekávaných 250 tisíc lidí. 

K poklesu na stovky nakažených brzy nedojde

Jaká je situace ohledně covidu-19 na Ukrajině, podle něj v tuto chvíli nelze odhadovat,  Ukrajina ale patří mezi nejméně proočkované země v Evropě, co se týče vakcíny proti covidu-19. Uprchlíkům do České republiky by tedy mělo být nabízeno i toto očkování. 

U nás podle něj zatím došlo po několika týdnech poklesu nákazy k obratu. „Dochází ke stabilizaci a možná mírnému nárůstu. Jsme zafixováni na dvanáct a půl tisících nově nakažených denně a nevypadá to, že by brzy došlo k poklesu na pouhé stovky nakažených,“ konstatuje epidemiolog. 

Přes léto podle něj situace bude dobrá, ale na podzim v chladnějších měsících pravděpodobně přijde opět růst. „Ale nemusel by být nijak dramatický, pokud nebude existovat mutace, která by kombinovala rychlé šíření a horší klinický průběh nemoci,“ uzavřel Prymula.