Firmy v Česku nabízejí Ukrajincům sedmnáct tisíc pracovních míst

UDÁLOSTI: Český trh práce se připravuje na ukrajinské pracovníky (zdroj: ČT24)

Úřady práce vydaly ukrajinským běžencům zatím kolem tisícovky pracovních povolení a na jejich příchod se připravuje i pracovní trh; prostřednictvím úřadů práce nabízejí zaměstnavatelé přicházejícím Ukrajincům kolem sedmnácti tisíc pracovních míst a na některé z nich není potřeba ani znalost češtiny.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu přišlo do Česka podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) asi dvě stě tisíc Ukrajinců, jak o tom svědčí data mobilních operátorů. Na cizinecké policii se jich ke středě nahlásilo zhruba osmašedesát tisíc.

Pro vstup na trh práce momentálně potřebují pracovní povolení, poslanci ale budou v pátek schvalovat zákon, podle kterého by Ukrajinci toto povolení nepotřebovali, pokud budou držiteli speciálního víza ke strpění – na to dosáhnou při registraci po příchodu do země.

Cílem normy je umožnit, aby mohli příchozí legálně obsadit dosud volné pozice. „Cíl je, aby se mohli postavit na vlastní nohy a aby tolik nepotřebovali finanční pomoc,“ vysvětluje premiér Petr Fiala (ODS). „Podmínky budou platit stejné jako u každého zaměstnance,“ dodává prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. „Zaměstnanec bude muset mít vstupní prohlídku, a pokud půjde do potravinářství, tak potravinářský průkaz.“

„Ze strany ukrajinských běženců je ochota pracovat v České republice vysoká,“ doplňuje mluvčí úřadů práce Kateřina Beránková – a firmy na to reagují nabídkou dosud neobsazených pracovních pozic.

Hlad českých firem

Řetězec Tesco ve středu oznámil, že v průběhu roku uprchlíkům z Ukrajiny nabídne po celé zemi pět set pracovních míst. Společnost Mall má mezi zaměstnanci několik desítek lidí z Ukrajiny, se kterými řešila přesun jejich rodin do Česka, a nyní se zabývá možnostmi jejich pracovního zapojení. Otevřenou má řadu pozic, od méně kvalifikovaných až po takzvané seniorní například v IT.

Internetový prodejce Alza vybral pro uprchlíky z Ukrajiny desítky pozic v logistice, prodejní síti, ale i kancelářích. Někde stačí znalost angličtiny, nebo firma dokáže jinak pracovat s případnou jazykovou bariérou. Alza také vyčlenila tým, který je schopen Ukrajincům pomoci například s doplněním potřebné administrativy. Společnost se zároveň připravuje na první pracovní pohovory, které zvládne vést i v ukrajinštině.

IKEA už loni v únoru ve spolupráci s Konsorciem nevládních organizací pracujících s migranty připravila program, který má migrantům pomoci s uplatněním na trhu práce. „V původním plánu bylo během tří let přijmout 32 nových kolegů z této skupiny, aktuálně se však bavíme až o dvojnásobku a jedním z faktorů je příliv uprchlíků z Ukrajiny,“ uvedl manažer pro rovnost, diverzitu a inkluzi z IKEA ČR Roman Bojko.

V programu pro rozvoj kompetencí se firma podle něj věnuje pracovně-právnímu minimu a osvojování si dovedností potřebných při hledání práce. Účastníky čeká až 100 hodin kurzů češtiny a seminář zaměřený na průběh pracovního pohovoru.

Zaměstnance hledá i výrobce elektronických součástek Amphenol. Zaměstnat by mohli hned až 30 uprchlíků, včetně žen. Nabídnout mohou i odborné pozice. Uvědomují si, že běženci zřejmě nebudou moct svou kvalifikaci prokázat. „Je pro nás důležité, aby to byli schopní reálně vykonávat. Samozřejmě na pozici, jako je technolog, je vyžadovaný jazyk, v našem případě angličtina,“ doplňuje vedoucí výroby Josef Mészáros.