Ombudsman zvažuje podnět k Ústavnímu soudu, pokud bude mít dost stížností na povinné očkování

Vyhláška schválená bývalou vládou Andreje Babiše (ANO) má od března zavést povinné očkování pro vybrané skupiny českých obyvatel. Současný ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce sice předložit její novelu, hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) už ale v úterý zveřejnilo vzor stížnosti pro ombudsmana, která má vést k jejímu úplnému zrušení. Sdělila to mluvčí SPD Barbora Šťastná. Ombudsman Stanislav Křeček potvrdil, že zváží, že se kvůli očkování obrátí na Ústavní soud (ÚS).

Snahu napadnout u ÚS vyhlášku o povinném očkování SPD oznámila v polovině prosince, protože povinné očkování považuje za diskriminační. K podání návrhu na zrušení předpisu je potřeba 25 poslanců či deseti senátorů, SPD má ve sněmovně dvacet křesel. „SPD vyzvala poslance ostatních stran, zda by nedodali chybějících pět podpisů, ale žádný jiný poslanecký klub se k výzvě nepřipojil,“ uvedla mluvčí Šťastná.

Předseda hnutí Tomio Okamura se proto v pondělí obrátil na Křečka, který může podle zákona o Ústavním soudu návrh také podat. „Ombudsman předsedovi Okamurovi sdělil, že v případě, že by jeho úřad dostal větší množství stížností od občanů v této věci, podání stížnosti by zvážil,“ uvedla Šťastná. SPD poté připravila vzor stížnosti k ombudsmanovi, který zveřejnila na webu.

Křeček řekl, že pokud by se ve společnosti našla velká část občanů, kteří si nejsou jisti, zda kroky vlády v tomto směru jsou, nebo nejsou v souladu s ústavou, považoval by za svoji povinnost dotázat se Ústavního soudu na jeho názor. Uvedl, že v současnosti se obrací na ministra zdravotnictví, aby jeho úřadu sdělil, jaké má vláda s vyhláškou o povinném očkování záměry. „I vláda signalizuje, že vyhláška patrně projde revizí. Proto se tážeme ministra zdravotnictví, jaké má vláda úmysly. Podle toho vyjádření a podle ohlasu veřejnosti, jak bude reagovat, bychom se zařídili,“ řekl Křeček.

Na Ústavní soud se chtějí obrátit i senátoři

Úmysl obrátit se na ÚS oznámila minulý týden i skupina senátorů. „Vyhláška dále rozděluje už tak polarizovanou společnost, nehledá jiné cesty řešení velkého problému a je naprosto nevymahatelná,“ vysvětlil senátor za TOP 09 Jiří Růžička. Ústavní stížnost podle něj podepsali senátoři napříč frakcemi, nikoli však kvůli tomu, že by byli odpůrci očkování. Téměř všichni navrhovatelé stížnosti očkováni jsou, dodal.

Vyhláška schválená bývalou vládou Andreje Babiše (ANO) má od března zavést povinné očkování pro zaměstnance zdravotnických zařízení a studenty zdravotnických oborů, pro pracovníky v sociálních službách, hasiče včetně části dobrovolníků, vojáky a jejich aktivní zálohy, pro policisty a městské strážníky nebo celníky. Nový kabinet Petra Fialy (ODS) plánuje z předpisu vyřadit povinné očkování pro seniory. Novelu vyhlášky chce předložit ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v první polovině února se znalostí vývoje epidemie.

Ústavní soud o povinnosti podstoupit očkování už v minulosti rozhodoval. V roce 2014 zamítl návrh na zrušení části zákona o ochraně veřejného zdraví, v níž zrušení pasáže o povinném očkování domáhali rodiče kvůli odmítnutí pravidelného očkování jejich tehdy nezletilé dcery.