Poprvé zasedla nová vláda, odmítla prodloužit nouzový stav

Brífink po prvním jednání vlády Petra Fialy (zdroj: ČT24)

Nově jmenovaná vláda se na svém prvním zasedání shodla na tom, že nepožádá Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, který bude trvat do 25. prosince. Bez prodloužení přestanou platit některá opatření proti šíření nákazy koronavirem, třeba omezení otevírací doby v restauracích a nočních klubech nebo zákaz pořádání vánočních trhů. Nový kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) jmenoval prezident Miloš Zeman ve středu dopoledne na zámku v Lánech.

„Vláda se rozhodla o prodloužení nouzového stavu nežádat. Situaci sledujeme, a pokud se bude situace zhoršovat, je vláda připravena se k debatě o nouzovém stavu vrátit,“ uvedl premiér Petr Fiala. Kabinet podle něho sleduje situaci kolem varianty omikron a je připraven rychle jednat. 

Nynější nouzový stav vyhlášený bývalým kabinetem má skončit o půlnoci 25. prosince. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl, že po jeho konci budou platit jen opatření podle pandemického zákona. Prodloužení nejméně do začátku příštího roku kvůli obavě expertů z varianty omikron doporučoval končící ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Premiér na první schůzi zadal ministru financí Zbyňku Stanjurovi (ODS), aby vypracoval harmonogram projednávání rozpočtu. Zároveň s tím by měl představit pravidla pro fungování státu v rozpočtovém provizoriu.  

Kabinet se totiž chystá přepracovat státní rozpočet na příští rok. Vláda Andreje Babiše (ANO) jej navrhla se schodkem 377 miliard korun, nastupující vláda chce deficit snížit pod 300 miliard.

První formální kroky vlády

Na prvním jednání nová vláda probírala i formální záležitosti nástupu nového kabinetu. Prvním místopředsedou zvolila ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Předseda vlády také dodal, že jeho první zahraniční cesta povede na začátku ledna na Slovensko. Upřesnil, že se tak rozhodl díky přátelským vztahům a společným zájmům. 

Dále kabinet stanovil kompetence ministrů bez portfeje, tedy Mikuláše Beka (STAN) jakožto ministra pro evropské záležitosti, Heleny Langšádlové (TOP 09) jako ministryně pro vědu, výzkum a inovace a Michala Šalomouna (za Piráty) jako ministra pro legislativu a předsedy Legislativní rady vlády. Ustavil i skupinu ministrů, která se začne věnovat cenám energií a souvisejícím otázkám.

Kabinet jmenoval i novou vedoucí úřadu vlády, který povede bývalá mluvčí občanských demokratů Jana Kotalíková. Mluvčím kabinetu vláda jmenovala nynějšího mluvčího ODS Václava Smolku. Opět vláda zasedne ve středu 22. prosince a poté mezi vánočními svátky a Novým rokem, a to 29. prosince.

Základní koncept programového prohlášení nové vlády by mohl být podle jejích zástupců hotový do začátku ledna. Mělo by obsahovat i konkrétní termíny dokončení některých priorit. „Ale jsme teď v takové situaci, že je nám agenda do značné míry dána zvnějšku,“ řekl Fiala.

U Strakovy akademie, kde se kabinet sešel k prvnímu zasedání, Fialu nejdřív přivítal již bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). Novému ministerskému předsedovi předal osobní dopis po vzoru tradice amerických prezidentů a také klíč od korunovačních klenotů. Ještě před jednáním Babiš s Fialou probíral závěry čtvrtečního jednání Evropské rady. 

V průběhu dne premiér Petr Fiala uvede první část ministrů do úřadu. Pokračovat bude i v sobotu.