Fialovi blahopřál Heger i von der Leyenová. Podle komentátora nebyl Mynářův přeřek náhoda

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová pogratulovala premiérovi Petru Fialovi (ODS) k jmenování vlády, podobně jako například slovenský předseda vlády Eduard Heger. Pro ČT24 se k ceremoniálu vyjádřili komentátoři Lukáš Jelínek a David Klimeš.

Šéfka unijní exekutivy na Twitteru uvedla, že se těší na spolupráci v dalším boji proti pandemii nemoci covid-19 či na „zeleném oživení“ EU po hospodářské krizi. 

„Těším se, že s vámi budu pracovat na našem společném boji proti pandemii a na úspěchu (fondu) Next Generation EU pro udržitelné a zelené oživení v Evropě,“ napsala von der Leyenová. Fiala do Bruselu zavítá nejpozději v březnu, kdy je v plánu další řádný summit EU.

Také slovenský premiér Heger blahopřál svému novému českému kolegovi Fialovi k jmenování vlády. Bývalému premiérovi Andreji Babišovi (ANO) vyjádřil vděk za dosavadní spolupráci. „Těším se na upevňování dlouhodobě výborných vztahů s naším nejbližším partnerem,“ napsal Heger na Twitteru. Fiala již oznámil, že na první zahraniční cestu vyrazí pravděpodobně na začátku ledna právě na Slovensko.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Twitteru v souvislosti s jmenováním Fialovy vlády napsal, že se těší na plodnou ukrajinsko-českou spolupráci a ambiciózní agendu v českém předsednictví v Radě EU.

Opozice zmiňuje velké množství problémů

Podle předsedy SPD Tomia Okamury je dobře, že nějaká vláda už převezme plnou odpovědnost za řešení nejaktuálnějších problémů. „Tím mám na mysli vyřešení zdražování, vyřešení situace kolem koronaviru, a tak podobně,“ sdělil s tím, že Babišova vláda v demisi už chuť něco řešit neměla. Když se ale prý ve středu Fialy v sále Poslanecké sněmovny ptal, kdy a jak vyřeší zdražování, tak „sklopil hlavu a odmítl jít na mikrofon“, ačkoliv by prý měl mít řešení.

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) si myslí, že v současné situaci potřebujeme stabilní vládu s důvěrou. Podle ní je třeba vyřešit nouzový stav, energetickou krizi či rozpočet. „Je tady velké množství problémů a musí se okamžitě řešit,“ konstatovala.

Prezident jmenoval vládu Petra Fialy (zdroj: ČT24)

Zeman podle komentátorů po nikom „nevystartoval“

Novou vládu jmenoval prezident Miloš Zeman v pátek v 11 hodin. Vratislav Mynář se při uvedení Jana Lipavského (Piráti) přeřekl, označil ho za magistra, pak se ale opravil a řekl, že je bakalář. Politický analytik Lukáš Jelínek si myslí, že to nebyla náhoda, a že šlo o „malé šťouchnutí, které si prezidentská kancelář připravila“. Ceremoniál podle něj proběhl standardně, když pomine respirátory a absenci přípitku. Slova prezidenta Miloše Zemana podle Jelínka byla uměřená, „nevystartoval“ proti politikům ani novinářům.

Komentátor Aktuálně.cz David Klimeš sdělil, že je rád, že jmenování proběhlo důstojně. „Důležité je, že prezident správně vyjmenoval tři akutní potíže,“ sdělil s tím, že jde o rychlé řešení covidu, energetickou krizi a rozpočet.

Prezident Zeman jmenoval vládu Petra Fialy (zdroj: ČT24)

Podle Jelínka je zatím řešení těchto potíží ze strany nové vlády v mlhách. Přichází podle něj vláda stran, které se hlásí spíše k minimálnímu státu. Co se týká covidu, dá se podle něj očekávat revize některých vládních opatření. V případě energetické krize Fialova vláda hovoří o adresné pomoci. Klimeš rozumí ambici sanovat veřejné finance, zásadní škrty ale nevidí jako reálné. Vypadá to podle něj, že spadneme do dlouhého rozpočtového provizoria.

Jelínek také sdělil, že v pětikoalici na sebe budou narážet konzervativci a liberálové. „Už jsme slyšeli výhrady kritiků Ivana Bartoše, že by se Piráti měli držet svého politického progresivismu a neustupovat a nedělat kompromisy s tím konzervativním křídlem občanských demokratů například v zahraniční politice nebo v přístupu k ochraně klimatu,“ uvedl s tím, že vládnutí bude dynamické, kostrbaté. Podle Klimeše se Andrej Babiš (ANO) s nejpočetnějším politickým klubem ve sněmovně v opozici najde a bude drsným kritikem.

Podle někdejšího ministra financí a školství Ivana Pilipa představuje nový kabinet změnu politického stylu. „Vláda Andreje Babiše se řídila průzkumy veřejného mínění. Nová vláda má konečně lidi, kteří jsou politici a to je pozitivní,“ hodnotil v pořadu Interview ČT24.

„Je tu vláda, která dlouhodobě pracovala na svém programu. To je podle mě velká deviza, protože nevěřím na vlády odborníků,“ dodal Pilip. Upřesnil, že je „rozpačitý pouze z nejasné pozice ohledně covidu.“ Uvedl, že v dalších oblastech podle něj změna vlády vyjadřuje naději.

Ekonomové podle hlavního ekonoma České spořitelny Davida Navrátila od nové vlády očekávají, že se jí podaří zvládnout hned několik krizí najednou. Zmínil i krizi důvěry, transformaci ekonomiky a potřebu investovat do vzdělávání, udržitelnosti ekonomiky a české značky.

„Česká ekonomika je dlouhodobě podinvestovaná,“ sdělil s tím, že takový stav byl už před covidem, kdy ekonomika rostla pouze o tři procenta a už se „zadýchávala“. Měla by podle něj růst o šest procent.

Der Standard: Fialu čeká každodenní námaha

K pátečnímu střídání vlád v Česku napsal rakouský deník Der Standard, že „po bitvě nervů kolem vzniku vlády čeká kabinet Petra Fialy námaha všedního dne.“

List připomněl Zemanův příslib, že premiérem jmenuje nikoli šéfa nejsilnějšího seskupení stran, ale nejsilnější jednotlivé strany, tedy dosavadního šéfa vlády Babiše. „Vítězná koalice ale Babišovi brzy vzala svým důrazně semknutým vystupováním naději, že se Zemanovou pomocí bude skutečně moci zůstat v úřadě,“ napsal Der Standard.

Ústřední význam má podle rakouského listu sociální politika. „Pokud Fiala zanedbá slabší příjmové skupiny, bude se jediná zbylá opozice hlásit o nárok ji zastupovat: Babišova strana ANO a pravicově populistická Svoboda a přímá demokracie (SPD),“ upozorňuje rakouský deník.

Francouzský list Les Echos se střídáním moci v Česku zabývá z širší perspektivy. „Politické aliance objevily účinnou metodu, jak ve východní Evropě zbavit moci šéfy vlád sporné etiky,“ píše list a připomíná odchod bulharského premiéra Bojka Borisova nebo sjednocení maďarské opozice proti Viktoru Orbánovi. „V Praze porazila koalice dohromady pěti stran Andreje Babiše, jednoho z nejbohatších lidí v zemi, obviněného ze zneužívání evropských fondů a konfliktu zájmů kvůli udržování vazeb se svým konglomerátem Agrofert během svého mandátu,“ napsal Les Echos.

List také popisuje peripetie vzniku vlády včetně Zemanovy hrozby vetováním jednoho z kandidátů na ministra. „Miloš Zeman, který vždy podporoval Andreje Babiše, podnikatele bez velkých skrupulí a suveréna, ještě trochu více zkomplikoval formování vlády tím, že si vyžádal přijetí všech ministerských kandidátů, a tím, že ovšem odmítal, aniž by výslovně uvedl jeho jméno, uchazeče na post ministra zahraničí. Pirát Jan Lipavský, který je politickou kulturou blízký německým Zeleným, zaujímal velmi tvrdé postoje vůči Číně a Rusku, na které Miloš Zeman nepřestává brát ohledy,“ píše Les Echos.

Německá média odkazují na Havla

Fialova vláda si troufá na nový začátek, jehož předobrazem je Václav Havel, napsal Süddeutsche Zeitung. „Havel zůstává ideálním obrazem politika, který nemá na mysli své vlastní zájmy a ani zájmy pouze vlastní země,“ poznamenal deník s tím, že někdejší československý a později český prezident vnímal Evropskou unii jako vlast vlastí.

„Nová česká vláda nyní může ukázat, jak moc umí opravdu jednat v Havlově duchu. Pokud bude vládou bez skandálů, která vydrží u moci čtyři roky bez hádek, bylo by již toto historické. Pak by získala Evropa včetně Německa spolehlivého partnera,“ dodal Süddeutsche Zeitung.