Nehody kvůli sněhu. Na Orlickoústecku jeden člověk zemřel, havaroval i autobus

Sníh v Česku (zdroj: ČT24)

Ve výše položených oblastech Pardubického kraje, kde v pátek sněžilo, se staly tři vážné dopravní nehody. V Olomouckém kraji se na silnicích zranilo osm lidí a v Moravskoslezském kraji zablokovaly uvízlé kamiony silnice. Pozor je třeba dávat i v nejvyšších místech Orlických hor nebo na D1 kolem Brna. Na Vysočině vyjelo 80 sypačů. V pátek večer mohou být silnice na více místech namrzlé nebo s rozbředlým sněhem.

Odpoledne se střetla tři osobní auta na silnici I/14 mezi Českou Třebovou a Třebovicemi na Orlickoústecku. Silnice byla zasněžená a kvůli nehodě ji museli policisté zavřít. Zemřel při ní jeden člověk.

„Jednalo se o vozidla Citroën, Volkswagen Passat a Golf. Na místě bohužel zemřel řidič vozidla Nissan, jeho spolujedoucí utrpěla zranění, stejně tak řidič Passatu. Řidič Golfu zraněn nebyl,“ řekla policejní mluvčí Markéta Janovská.

V Lačnově, místní části Svitav, se stala nehoda dvou kamionů. Jeden jel po I/35 směrem na Moravskou Třebovou a zřejmě dostal smyk, narazil do svodidel a pak do dalšího kamionu. Vozidla zůstala zaklíněna na komunikaci. Při nehodě se nikdo nezranil.

„Na silnici však vytekly provozní kapaliny a nákladní vozidla budou muset být odtažena,“ řekla Janovská. Silnice byla v pátek večer s omezením průjezdná.

Odpoledne u rybníka Hvězda u Opatova na Svitavsku havaroval autobus. V něm cestovalo asi 15 lidí. „Silnice na místě je pokryta souvislou vrstvou sněhu. Podle předběžných informací zdravotníci na místě ošetřili čtyři zraněné a z toho dva odvezli do nemocnice,“ uvedla Janovská.

„Na řidiče apelujeme, aby jezdili s maximální opatrností, kromě nehod výše uvedených máme plno menších, máme tu i havárie vozidel přes střechu, naštěstí bez vážných zranění, nebo srážku se sypačem,“ řekla Janovská.

Poslední větší nehoda v kraji, která ale nesouvisí se sněžením, se stala na I/17 v Chrudimi na sjezdu na obchvat. Z nákladního vozidla tam spadla konstrukce prodlouženého ramene vysokozdvižného jeřábu. Jsou poškozená svodidla i komunikace. Jeřáb musel konstrukci naložit na nákladní auto, které ji odvezlo. Provoz řídila policie.

Moravskoslezský kraj

Kamion zablokoval silnici I/11 z Rýmařova na Bruntálsku ve směru na Šumperk. „Kamion je napříč silnicí. Na místo už dorazil sypač,“ uvedla policejní mluvčí Zlatuše Viačková. Dodala, že zpočátku byla silnice zcela neprůjezdná. Kvečeru se podařilo pro osobní dopravu obnovit provoz v jednom pruhu.

Podobná situace byla i na silnici I/57 mezi Fulnekem a Vrchy na Novojičínsku. „Tam byla silnice namrzlá a uvízly na ní kamiony. Komunikaci jsme uzavřeli. Provoz tam byl zastaven, dokud vozovku silničáři neošetří,“ uvedla mluvčí. Okolo 18:00 se podařilo provoz obnovit. Řidiči ale musí být opatrní.

Olomoucký kraj

Silnice ve vyšších polohách Olomouckého kraje jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Policisté a hasiči tam odpoledne vyjížděli k sedmi dopravním nehodám, při nichž se zranilo osm lidí.

Sněžit začalo v Olomouckém kraji odpoledne. Zatímco v nižších polohách sníh tál, tak v kopcích severně nad Olomoucí a také v Jeseníkách se na silnicích vytvořila vrstva rozbředlého sněhu. Na většině území kraje byly v pátek večer stále sněhové přeháňky.

První nehody byly hasičům nahlášeny po 15:00. Tři nehody byly na Přerovsku, dvě na dálnici D35 u Bílé Lhoty na Olomoucku, jedna za sjezdem z dálnice na Křelov-Břuchotín a jedna u Dubicka na Šumpersku. „Na místech nehod jsme poskytovali první pomoc a asistovali jsme zdravotnické záchranné službě s ošetřením a transportem pacientů do sanitek. Zajistili jsme místo proti vzniku požáru, a pokud bylo třeba, tak jsme se postarali o uniklé provozní kapaliny,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Královéhradecký kraj

Některé horské silnice v Královéhradeckém kraji pokryl sníh, tvořila se námraza. Většina silnic v kraji byla sjízdná se zvýšenou opatrností. Sníh ležel například na silnici spojující přes hřeben Orlických hor středisko v Deštném s Orlickým Záhořím.

V Královéhradeckém kraji má být v noci na sobotu oblačno až zataženo, sněhové přeháňky, k ránu až polojasno, ojediněle mlhy, většinou mrznoucí. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi nulou a minus třemi stupni Celsia.

Jižní Morava

Na jižní Moravě evidovali v pátek večer policisté desítky nehod, šlo ale především o drobné kolize v menších rychlostech, kdy řidič nestihne včas zareagovat na dění před ním.

Havárie osobního auta se stala na silnici první třídy mezi Domašovem a přivaděčem na D1 u Devíti křížů. „Na místě zasahují všechny složky integrovaného záchranného systému a komunikace je neprůjezdná. Policisté žádají řidiče, aby výrazně snížili rychlost a pozorně sledovali situaci před sebou,“ uvedl večer policejní mluvčí Petr Vala.

Se zvýšenou opatrností je sjízdná například D1 kolem Brna, také silnice v Brně a okolí. Na Vyškovsku je uzavřená silnice pro vozy těžší 12 tun, vyplývá z webu silničářů. Se zvýšenou opatrností jsou sjízdné i silnice nižších tříd na Blanensku, Vyškovsku, Znojemsku, Brněnsku a také v Brně. Jsou mokré po chemickém ošetření. Na Vyškovsku je pro kamiony uzavřená silnice mezi Drnovicemi a Podomím.

Vysočina

Podle dispečera krajské správy a údržby silnic Romana Hubeného je na Vysočině v terénu 80 sypačů. Sněžení postupně zasáhlo celý kraj až po jeho západní hranici.

„Sněžení je celoplošně, schytali jsme to celý kraj, došlo to až na Pelhřimov, táhne to na západ, jezdíme, co můžeme. Klouže to všude, na hodně místech stojí kamiony. Když někdo nemusí, tak ať radši nevyjíždí,“ řekl Hubený. Relativně vysoké teploty, které jsou jen jeden stupeň pod nulou, a vytrvalé drobné sněžení podle něho umocňují kluzkost vozovky, posyp rychle překryje nová vrstva. „Kdyby bylo minus deset, tak by to bylo lepší,“ konstatoval Hubený.

Největší problémy se týkají okresů Žďár nad Sázavou a Třebíč. Na mnoha místech blokují provoz kamiony, které nemohou vyjet ve stoupání. Kamiony po 17:00 zablokovaly silnici u Kostelce na Jihlavsku nebo u Náměště nad Oslavou na Třebíčsku.