Výstavba části dálnice D35 získala stavební povolení. Jde o úsek z Hořic do Sadové

Ministerstvo dopravy vydalo stavební povolení na výstavbu úseku dálnice D35 mezi Hořicemi na Jičínsku a Sadovou na Královéhradecku. Na 10,4 kilometru dlouhou stavbu se vykupují pozemky, zbývá jich získat asi deset procent. Zpracovává se také zadávací dokumentace, uvedl na Twitteru generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl.

„Zahájení výběrového řízení na zhotovitele předpokládáme v prvním čtvrtletí roku 2022. V příštím roce proběhne rozsáhlý archeologický výzkum a posléze zahájení stavby,“ uvedl Mátl.

Mezi Hořicemi a Sadovou nahradí nynější kapacitně nevyhovující dvoupruhovou silnici I/35 čtyřpruhová dálnice. Celá bude vedena novou trasou. Její součástí bude dvanáct mostních objektů, další dva povedou nad dálnicí, u Hořic vznikne mimoúrovňová křižovatka. ŘSD předpokládá, že cena stavby dosáhne 3,2 miliardy korun bez DPH.

Ředitelství silnic a dálnic ČR plánuje výstavbu dálnice D35 mezi Úlibicemi u Jičína a Hradcem Králové po jednotlivých úsecích mezi lety 2022 až 2026. V Hořicích již policie otevřela dočasné dálniční oddělení pro dohled nad provozem na budoucí dálnici D35. V budoucnu bude sídlit v nedalekých Chomuticích.

V současnosti je dálnice D35 plánována v trase Liberec – Jičín – Hradec Králové – Olomouc – Lipník nad Bečvou. Propojuje tři krajská města a kříží dalších šest tahů dálniční sítě, D10, D11, D43, D46, D55 a D1. S celkovou délkou přes 260 kilometrů půjde o jednu z nejdelších českých dálnic.

V provozu je již několik vzájemně nepropojených částí, úseky Liberec–Turnov, Sedlice–Opatovice, Mohelnice–Olomouc, obchvat Olomouce a Olomouc–Lipník.