Babiš odmítl, že by pral peníze, a Bartošovi pohrozil žalobou

UDÁLOSTI: Politici debatují o kauze Pandora Papers (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) odmítl, že by pral peníze, a předsedovi České pirátské strany Ivanu Bartošovi pohrozil žalobou, pokud něco takového bude dál prohlašovat. Podle webu Investigace.cz Babiš v roce 2009 nakoupil přes karibské firmy nemovitosti ve Francii a podle Bartoše „vypral téměř čtyři sta milionů přes firmy v daňových rájích“.

Web Investigace.cz v neděli uvedl, že Babiš si v roce 2009 nechal pomocí francouzské a panamské právní kanceláře anonymně a diskrétně založit firmy s nastrčenými řediteli. Tuto strukturu údajně využil k tomu, aby z jedné své společnosti do druhé přesunul patnáct milionů eur (tehdy 381 milionů korun). Poskytl by tak půjčku sám sobě a podle Investigace ji využil k nákupu šestnácti luxusních francouzských nemovitostí včetně zámečku Bigaud.

Předseda vlády pochybnosti kolem nákupu odmítá. Podle svých slov před dvanácti lety poskytl půjčku, která byla řádně zdaněna, a i když připustil, že tehdejší postup sice nebyl vhodný pro politika, on tehdy ale v politice ještě nebyl. Podle Investigace.cz premiér ve schématu s offshorovými firmami figuroval ještě loni. V úterním rozhovoru pro server tn.nova.cz Babiš připustil, že nemovitosti nyní pravděpodobně spadají do jím založených svěřenských fondů.

„Kauza premiéra Andreje Babiše hýbe v posledních dnech doslova světem. Andrej Babiš vypral téměř 400 milionů přes firmy v daňových rájích, aby si za to koupil nemovitosti na francouzské Riviéře,“ reagoval na zjištění v kauze Pandora Papers šéf Pirátů Ivan Bartoš, který ve víkendových volbách kandiduje proti Babišovi v Ústeckém kraji. Koalice Pirátů a STAN předsedu vlády vyzvala ke zveřejnění daňového přiznání.

Babiš: Pokud s tím nepřestane, budu ho žalovat

„Považuji za skandální, že někdo si dovolí říct, že jsem pral nějaké peníze,“ reagoval premiér před odletem do Slovinska na summit lídrů Evropské unie a západního Balkánu. „Praní peněz pochází z trestné činnosti. Je nepřijatelné to, co opakují někteří politici jako pan Bartoš. Pokud s tím nepřestane, budu ho žalovat. Buď je nekompetentní, nebo tomu nerozumí.“

Babiš také řekl, že pokud by transakce byla podezřelá, určitě by to banka nahlásila Finančnímu analytickému úřadu (FAÚ), který by záležitost řešil. FAÚ spadá pod ministerstvo financí vedené v poledních letech ministry za Babišovo ANO.

Premiér se hájí i auditem svých příjmů z roku 2017. „Všechny peníze jsem zdanil v České republice, není o tom pochyb. Tahle kauza je úplně jasná, pět dní do voleb, dvanáct let stará transakce. Peníze odešly z renomované české banky, moje zdaněné peníze, měl jsem jich dostatek z hlediska objemu,“ doplnil.

Podle Hospodářských novin z auditu vyplývá, že premiér dost peněz na nákup neměl, mezi lety 1996 a 2009 měl z Agrofertu dostat zaplaceno 60 milionů korun, dalších 161,3 milionu získal po prodeji akcií společnosti Afeed. Na nákup nemovitostí by mu tak chybělo zhruba 160 milionů.

Webu iROZHLAS ale Babiš řekl, že auditorská zpráva neobsahovala veškeré jeho příjmy. „Žádné peníze mi k vypořádání transakce, která proběhla v září 2009, nechyběly. Na nákup v hodnotě 15 milionů eur jsem měl v té době na účtech k dispozici 19,5 milionu eur, které jsem v České republice řádně zdanil,“ prohlásil premiér s tím, že audit pokryl jen část příjmů.

Poslanecké téma

Kauzu Pandora Papers během úterý hojně komentovali poslanci, převážně v kuloárech a na tiskových konferencích. Kromě Bartoše byla kritická i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová: „On sám je ten, který má dneska máslo na hlavě, on má dneska co vysvětlovat, proč využil tento velice komplikovaný, velice netransparentní způsob k nákupu nemovitostí ve Francii.“

„Pan Babiš si koupil zámeček tak, aby nikdo nevěděl, že si ho kupuje on. Tak jednoduché to je,“ dodal v Událostech, komentářích Mikuláš Ferjenčík (Piráti). „Ve chvíli, kdy používá nástroje, které se běžně používají k praní peněz a k daňové optimalizaci, a současně proti daňovým rájům a optimalizaci brojí, tak je to minimálně podezřelé.“

Další politické strany chtějí počkat na prověřování policie. Kauzou se zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu. „Premiér bude na ty otázky odpovídat detektivům z Národní centrály a já jako ministr vnitra samozřejmě do toho vyšetřování vstupovat nemohu,“ podotkl předseda ČSSD Jan Hamáček. „Trváme na tom, aby konání českých občanů v rámci České republiky posoudily české orgány, porovnaly to s českými zákony,“ doplnil předseda SPD Tomio Okamura.

„Pan premiér poskytl vysvětlení. Jednoznačně vysvětlil, že zvolil asistenci makléřské a advokátní firmy. Zatím mě nikdo nepřesvědčil, že by se tam našlo něco nelegálního. Jsem zvědavý, jestli o tom budou psát světová média, až ta bublina za čtrnáct dní praskne. Pan Babiš se očistí, ale pochybuji, že o tom Washington Post vydá stejně velký článek,“ poznamenal předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Podle vedoucího investigativních reportérů francouzského rozhlasu Abdelhaka El Idrissiho můžou vyšetřování zahájit i tamní úřady. „Prokurátor může zahájit vyšetřování, pokládat otázky, požádat o příslušné dokumenty týkající se zejména původu peněz. Pak jsou tu finanční úřady, které se případem mohou zabývat kvůli podezření z daňových úniků a obrátit se přímo na pana Babiše a jeho společnosti,“ sdělil.

Nemovitosti pořízené ve Francii teď zřejmě spadají do Andrejem Babišem založených svěřenských fondů, o čemž už v pondělí mluvil i sám premiér, který kauzu od počátku s spojuje s nadcházejícími volbami.

Do Pandora Papers jsou zapojeny stovky novinářů a podezřelých z celého světa. Vedle Babiše je v uniklých dokumentech přes tři sta dalších Čechů a 178 offshorových firem s českým pozadím. Jsou mezi nimi podle webu Investigace.cz bývalý ministr, zločinec, lokální politici, bankéř, zbrojaři, realitní i mediální magnáti i nejbohatší lidé Česka. Konkrétní jména kromě Babiše zatím server nezveřejnil.

Získané dokumenty popisují podezřelé finanční transakce kolem stovek politiků a dalších osobností z více než devadesáti zemí, projekt zmiňuje také prezidenty Ukrajiny, Keni a Ekvádoru, bývalého britského premiéra Tonyho Blaira či 130 miliardářů z Ruska, USA nebo Turecka.