TÉMA

Offshorové firmy

Černošický úřad odložil oznámení na Babiše kvůli kauze Pandora Papers

Černošický městský úřad odložil oznámení, které se týkalo předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a takzvané kauzy Pandora Papers. Nepodařilo se získat dokumenty potřebné pro prověření podnětu, odpovědnost za přestupek zanikla 1. července. Úřad o tom informoval na svém webu. Podle serveru Investigace.cz Babiš ve svých majetkových přiznáních neuvedl, že vlastní akcie offshorových firem. Černošický úřad se snažil ověřit, zda Babiš spáchal přestupek proti zákonu o střetu zájmů. Bývalý premiér už dříve odmítl, že by se dopustil čehokoliv nelegálního.
12. 7. 2022|

Europoslanci kritizovali EU za nečinnost v kauze Pandora Papers

Jako další ze série daňových skandálů, který ukazuje nedostatečné úsilí Evropské unie, prezentovali někteří členové Evropského parlamentu ve středeční rozpravě kauzu Pandora Papers. Vícero řečníků poukazovalo na informaci o nemovitostech českého premiéra Andreje Babiše (ANO) nakoupených skrze offshorové společnosti nebo kritizovalo úterní rozhodnutí vyškrtnout tři země z unijního seznamu daňových rájů. Zástupci Evropské komise a Rady EU ujišťovali, že boj proti obcházení daní a praní špinavých peněz pokračuje.
6. 10. 2021Aktualizováno6. 10. 2021, 23:14|

Všichni volební lídři v superdebatě odmítli vyšší zdanění lidí s příjmem do sto tisíc měsíčně

Lidem s příjmem do sto tisíc korun nechce zvyšovat daň z příjmu žádná z osmi stran, jejichž zástupci přišli do předvolební superdebaty České televize. Většina stran připouští nanejvýš zavedení digitální daně, levicoví lídři se zmínili i o možnosti více zdanit lidi s příjmem přes sto tisíc měsíčně. O ekonomice a také kauze Pandora Papers diskutovali Andrej Babiš (ANO), Petr Fiala (SPOLU), Vojtěch Filip (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolora), Tomio Okamura (SPD), Vít Rakušan (PirátiSTAN) a Robert Šlachta (PŘÍSAHA).
6. 10. 2021Aktualizováno6. 10. 2021, 22:48|

Babiš odmítl, že by pral peníze, a Bartošovi pohrozil žalobou

Premiér Andrej Babiš (ANO) odmítl, že by pral peníze, a předsedovi České pirátské strany Ivanu Bartošovi pohrozil žalobou, pokud něco takového bude dál prohlašovat. Podle webu Investigace.cz Babiš v roce 2009 nakoupil přes karibské firmy nemovitosti ve Francii a podle Bartoše „vypral téměř čtyři sta milionů přes firmy v daňových rájích“.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 19:16|