Skotská fotbalová asociace by se měla omluvit, případně distancovat od poradce, říká Kulhánek

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) požádal britského velvyslance v ČR Nicka Archera, aby tlumočil Skotské fotbalové asociaci žádost o omluvu, případně o distancování od poradce pro rovnoprávnost a diverzitu Marvina Bartleyho. Ten Čechy označil za „zkažené ovoce“. S Archerem se shodl, že projevy rasismu ani xenofobie nepatří do fotbalu, ani do české a britské společnosti.

Kulhánek si Archera předvolal, aby s ním jednal o urážkách českých dětí v médiích a na internetu v souvislosti se čtvrtečním fotbalovým utkáním Sparty Praha s Glasgow Rangers.

Fotbalová Sparta se důrazně ohradila proti útokům na dětské fanoušky po čtvrtečním zápase 2. kola Evropské ligy s Rangers a odmítla obvinění z rasismu vůči Glenu Kamarovi a dalším hráčům tmavé pleti v dresu hostů.

Sparta měla proti Rangers zavřený stadion kvůli rasistickému chování části příznivců k záložníkovi Monaka Aurélienu Tchouaménimu v srpnovém utkání 3. předkola Ligy mistrů. Díky výjimce mohlo do hlediště 10 879 dětí ve věku od šesti do 14 let s doprovodem, kteří doprovázeli bučením a pískáním každý Kamarův kontakt s míčem.

Mladí fanoušci tím dávali najevo svou averzi k finskému záložníkovi tmavé pleti, který v březnovém osmifinále Evropské ligy proti Slavii obvinil obránce Ondřeje Kúdelu z rasistické urážky. UEFA následně českého reprezentanta potrestala zákazem startu v deseti zápasech, přestože podle hráčových právníků doteď neexistuje jediný důkaz, že se rasismu dopustil.

Přirovnání k ovoci

Poradce pro rovnoprávnost a diverzitu Marvin Bartley na Twitteru napsal, že v žádném případě nešlo o chybu dětí, protože se chovají tak, jak to vidí u dospělých. „Jakou šanci mají, když jsou vloženi do misky se shnilým ovocem,“ doplnil a k vyjádření přidal fotografii shnilých jahod.

„Informoval jsem pana velvyslance o velkém rozhořčení, které napříč celou českou společností vyvolalo toto skandální přirovnání ze strany činovníka Skotské fotbalové asociace,“ řekl Kulhánek. Sportovní utkání podle něj přináší různé emoce, nesmí ale přerůst do „xenofobních urážek mířených na nezletilé děti.“

Podle Kulhánka nevole, která byla vůči Kamarovi projevena, neměla nic společného s jeho barvou pleti, ale se zmíněnými dřívějšími událostmi. „Na hřišti se minulý čtvrtek pohybovalo mnoho hráčů různých národností a barvy pleti, žádný se nestal terčem rasistického urážení,“ poznamenal ministr.

Británii považuje Česko za důležitého přítele a spojence, Kulhánkovi záleží na dlouhodobě vynikajících vztazích mezi zeměmi. „Přesto nemůžeme nevidět, že v posledních letech se v britském veřejném prostoru objevují verbální a bohužel někdy i fyzické útoky vůči občanům ze střední a východní Evropy,“ řekl.

Připomněl, že naposled si český ministr zahraničí předvolal britského velvyslance po překvapivém rozhodnutí britského soudu v případu českého občana Zdeňka Makara usmrceného v Londýně v září 2016. Britská justice zprostila Raymonda Sculleyho, který českého občana ubil řetězy, obžaloby ze zabití i z vraždy.