Ministr zahraničí Kulhánek si předvolá britského velvyslance kvůli urážkám českých dětí

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) si na pondělí předvolá britského velvyslance kvůli urážkám českých dětí v médiích a na internetu po fotbalovém utkání Sparty Praha s Glasgow Rangers.

Zápasu Evropské ligy na stadionu Sparty mohli ve čtvrtek kvůli dřívějšímu rasistickému chování části fanoušků přihlížet jen dětští diváci s doprovodem a opakovaně bučeli na hráče tmavé pleti Glena Kamaru. Britská média, trenér Rangers i Kamarův právník chování diváků odsoudili.

Kamara v březnu při osmifinále Evropské ligy v Glasgow proti Slavii Praha ohlásil, že na něj od kapitána hostů Ondřeje Kúdely směřovala rasistická poznámka. Po utkání pak Kúdelu fyzicky napadl. I když Kúdela rasismus popřel, dostal od UEFA zákaz startu v deseti zápasech, kvůli čemuž přišel o mistrovství Evropy. Kamarovi za útok na Kúdelu zastavila disciplinární komise činnost na tři utkání.

Skotský poradce pro rovnoprávnost a diverzitu přirovnal Čechy ke shnilému ovoci

Záměrně šířené nechutné urážky českých dětí v médiích a na internetu do fotbalu nepatří a do dobrých vztahů mezi dvěma zeměmi už vůbec ne, napsal Kulhánek. „Předvolám si na pondělí britského velvyslance a budu s ním celou záležitost řešit,“ dodal. Kulhánka k tomu před tím vyzval vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Na Twitteru označil za nechutný útok vyjádření poradce Skotské fotbalové asociace pro rovnoprávnost a diverzitu Marvina Bartleyho na stejné sociální síti.

Bartley napsal, že v žádném případě nešlo o chybu dětí, protože se chovají tak, jak to vidí u dospělých. „Jakou šanci mají, když jsou vloženy do misky se shnilým ovocem,“ doplnil a k vyjádření přidal fotografii shnilých jahod.

„Češi nejsou zkažené ovoce či národ rasistů,“ reagoval Hamáček. Vyzval jsem Jakuba Kulhánka, aby si co nejdříve předvolal britského velvyslance a požadoval okamžité zastavení těchto útoků, dodal vicepremiér.

Spartu podpořila i Slavia

Proti útokům na dětské fanoušky na sociálních sítích a v mediálním prostoru se důrazně ohradila také Sparta. Obvinění z rasismu odmítla. Letenský klub požádal zástupce Rangers, aby pomohli zastavit xenofobní atmosféru vůči dětem a Česku.

Prohlášení Sparty podpořil i její hlavní rival Slavia.

Šéf českého fotbalu považuje za nepřijatelné obviňovat dětské fanoušky z rasismu

Předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Petr Fousek považuje za nepřijatelné obviňovat dětské fanoušky po čtvrtečním domácím zápase Sparty s Rangers v Evropské lize z rasismu vůči záložníkovi Glenu Kamarovi či dalším hráčům hostí. Zprávy některých zahraničních médií i útoky proti Česku a hlavnímu městu Praze ho překvapily a označil je za převracení reality. Zápas osobně sledoval a naopak ocenil atmosféru, kterou mladí příznivci na Letné vytvořili.

„Upřímně říkám, že jsem překvapen některými vyjádřeními zahraničních médií. Chtěl bych touto cestou naopak ocenit atmosféru, kterou děti v hledišti na Letné vytvořily a která byla opravdu úžasná. Gratuluji Spartě k nápadu zaplnit tribuny dětmi a jsem rád, že UEFA tento návrh akceptovala,“ uvedl na webu FAČR Fousek.