ANO přehlasovalo ČSSD ve vládě o rozpočtu s deficitem skoro 380 miliard

Studio ČT24: Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT)

Vláda v pondělí schválila návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 376,6 miliardy korun, a to i přes nesouhlas koaliční ČSSD. Sociální demokraté hlasovali proti kvůli růstu platů státních zaměstnanců. Rozpočet počítá s růstem o 1400 korun, což podle nich nepokryje ani inflaci. Strana tak chce podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) dál jednat o navýšení platů hasičů, policistů, zdravotníků, vojáků, učitelů i pracovníků v sociálních službách o tři tisíce korun. Rozpočet bude tématem i pondělního Interview ČT24, komentovat ho bude předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová.

„Pro rozpočet hlasovali členové vlády za ANO, zdržel se ministr zemědělství (Miroslav) Toman,“ uvedla na tiskové konferenci ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) s tím, že sociální demokraté pro rozpočet nehlasovali už v minulosti, a vláda se proto před volbami nerozpadne.

Vláda má rozpočet odevzdat sněmovně do 30. září, což podle Schillerové dodrží. Zákon pak bude posuzovat sněmovna v novém složení vzešlém z říjnových voleb. Na tiskové konferenci Schillerová uvedla, že nechce, aby stát v příštím roce hospodařil v rozpočtovém provizoriu. Doufá, že nová sněmovna bude „státotvorná“ a strany se budou snažit na rozpočtu domluvit.

Hlasitou zastánkyní zvýšení mezd ve státní správě o 3000 korun byla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD): „Pan premiér dnes odmítl zařadit návrh na zvýšení minimální mzdy na jednání vlády,“ postěžovala si v pondělí Twitteru s tím, že o její výši se tak bude vyjednávat až v říjnu, tedy po sněmovních volbách. Schillerová termín potvrdila.

Platy se mají navýšit o 1400 korun

Rozpočet, jak o jeho schválení informovala Schillerová, všem státním zaměstnancům navyšuje platy plošně o 1400 korun měsíčně.

Počítá se schodkem 376,6 miliardy korun. Zahrnuje investice 218 miliard. Dalších 100 milionů korun směřuje na zajištění mezd pro vysoké školy. Celkem 400 milionů korun půjde na zabezpečení nových míst pedagogů v regionálním školství v návaznosti na růst počtu žáků. Rozpočet počítá se zvýšením důchodů o 805 korun měsíčně. Průměrný důchod v příštím roce by podle něj přesáhl 16 tisíc korun.

Pro letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 500 miliard korun, ministerstvo financí jej ale očekává kolem čtyř set miliard. Loni skončil se schodkem 367,4 miliardy.  

Tématem mělo být i další rozvolnění opatření, která vláda přijala kvůli šíření covidu-19. Týkat se měla zejména žáků a studentů, kteří by se nejspíš nově nemuseli kvůli školám v přírodě, návštěvě zoo, zájmových kroužků či divadla prokazovat bezinfekčností, pokud budou z jedné třídy nebo z neměnného kolektivu. Uvedl to o víkendu server Seznam Zprávy.