V úterý přibylo 263 nových případů covidu. Školy se mají hlásit o příspěvek na PCR testy

Události: Vývoj epidemie koronaviru a testování na varianty (zdroj: ČT24)

Denní nárůsty počtu případů nemoci covid-19 v Česku dále zrychlují. V úterý přibylo 263 nakažených, což je asi o desetinu víc než před týdnem. Mírně přibylo i hospitalizovaných, vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Nárůsty počtu nakažených se zvyšují už pět dní v řadě. Ministerstvo školství ve středu uvedlo, že školy, které chtějí v září testovat PCR metodou, to musejí do 18. srpna nahlásit, aby dostaly příspěvek.

On-line přenos

Koronavirus – srpen

  • 22:48

    Čína chce letos poskytnout světu dvě miliardy dávek vakcín proti covidu-19, 100 milionů rozvojovým zemím, řekl prezident Si Ťin-pching na půdě OSN.

  • 18:03

    Kuba obnoví prezenční výuku na školách, až naočkuje proti covidu-19 studenty a školáky. Uvedla to dnes ministryně zdravotnictví Ena Elsa Velázquezová. 

  • 17:21
    Česko

    Liberecká střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická se jako jediná škola v Libereckém kraji zapojí do testování kombinované prezenční a on-line výuky v Česku. Zúčastní se projektu ministerstva školství, který má ověřit, zda by se žáci a studenti mohli běžně učit střídavě ve škole a on-line z domova.

Reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, se zvýšilo z úterních 1,07 na hodnotu 1,13. Nad kritickou hodnotou jedna se drží už od neděle. Takzvané incidenční číslo, tedy počet potvrzených případů za posledních sedm dní v přepočtu na sto tisíc obyvatel, ve středu po několika dnech stagnace stouplo z úterních 11 na 12.

Šíření epidemie dokládají i podíly pozitivních testů. Zatímco nakažených přibývá, počet provedených testů v úterý klesl ze zhruba 40 tisíc PCR a 52 tisíc antigenních testů za předchozí úterý na 35 tisíc PCR a 49 tisíc antigenních testů. U preventivních a plošných testů, které tvoří většinu, tak podíl odhalených pozitivních případů vzrostl z 0,13 na 0,14 procenta.

Podíl pozitivních stoupl také u takzvané diagnostické indikace, kdy jsou testováni třeba lidé vykazující příznaky, a to z 1,68 na 2,25 procenta. Pouze u epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních klesl z 0,62 procenta v minulém týdnu na nynějších 0,58 procenta.

Lidí v nemocnicích přibylo

Oproti minulému týdnu se v úterý mírně zvýšil počet lidí, kteří s covidem-19 skončili v nemocnici. Předchozí úterý bylo hospitalizovaných 47, zatímco nyní 52, z toho 13 ve vážném stavu. Počty úmrtí ale dále zůstávají nízké. Za posledních sedm dní zemřeli s covidem tři lidé. Za celou dobu epidemie v Česku bylo v zemi potvrzeno asi 1,68 milionu případů nemoci a zemřelo 30 371 lidí.

Dávek vakcín proti covidu-19 bylo v Česku celkem podáno od začátku očkování loni v prosinci už 10,8 milionu a přes 5,1 milionu lidí je naočkováno plně. Denní počty očkovaných však v poslední době klesají. Minulé úterý to bylo přes 52 tisíc dávek, o týden později bezmála 47 tisíc. 
 

Čast laboratoří nehlásí varianty viru

Vzorky, které se ukážou jako pozitivní, by měly laboratoře vyšetřit ještě na přítomnost variant a výsledky nahlásit. Dalším vyšetřením na přítomnost mutace by měl vzorek projít do 24 hodin. Tento výsledek pak musí nejpozději do dalších dvou dní nahlásit do centrálního systému.

Povinnost pro laboratoře platí od začátku července. Přesto v první fázi včas nehlásily výsledky až u sedmdesáti procent vzorků, které předtím vyšly pozitivně. Doteď problém trvá u zhruba třetiny odběrů.

V týdnech na přelomu července a srpna nahlásily laboratoře výsledek vyšetření na mutaci zhruba u osmnácti set vzorků. Koronavirem se přitom ve stejném období nakazilo dva a půl tisíce lidí. U sedmi set vzorků tak není jasné, jestli mutaci obsahovaly, nebo ne.

„Málo disciplinované laboratoře jsme zatím nijak nepostihovali, ale uvažujeme o ukončení spolupráce s některými laboratořemi,“ říká náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková.

„V situaci, kdy už tady máme vlastně jenom deltu, kdy víme, že tvoří 90 až 97 procent, nám to už moc nepomůže, nicméně systém je třeba mít zavedený a dobře funkční. Diskriminační PCR  testy by se dělat měly,“ uvádí viroložka a členka MeSES Ruth Tachezy.

Důležité to je podle odborníků hlavně v období návratů z dovolených, aby se zabránilo zavlečení dalších variant.

Očkování dětí u pediatrů

Od pondělí můžou pediatři ve svých ordinacích očkovat proti covidu-19 dětské pacienty.
Ministerstvo zdravotnictví si od toho slibuje urychlení vakcinace. V nejmladší generaci má totiž ukončené očkování jen málo dětí. Alespoň jednu dávku vakcíny dostalo ke 4. srpnu 87 615 dětí ve věku od 12 do 15 let.

Podle člena České vakcinologické společnosti a MeSES a dětského lékaře Daniela Dražana bude následující očkování dětských pacientů náročné, protože se musí pokusit najít a přesvědčit ty děti, jejichž rodiče je zatím na očkování neposlali. „Oslovíme rodiče našich pacientů a uvidíme, jestli se nahlásí k očkování, ale stále je to komplikované distribucí vakcín, počty dávek v jedné lahvičce a tím, že kdo chtěl, tak už se mohl naočkovat,“ říká Dražan.

Vakcíny do ordinací už je dnes možné objednat, ale problém je dle Dražana v tom, že jakmile se lahvička otevře, tak už je potřeba ji ten den doočkovat, aby se nemusela znehodnotit. Pediatři podle něj také měli mít možnost očkovat již dřív. „Pomohlo by to, protože do ordinací chodí každý den spousta dětí i s rodiči a šlo by o tom s nimi mluvit a rovnou očkovat,“ myslí si Dražan.

Školy mají PCR testování nahlásit do 18. srpna

Školy, které budou chtít v září otestovat svoje žáky pomocí PCR testů, to budou muset nahlásit do 18. srpna. Vyplývá to z informací, které ve věstníku uveřejnilo ministerstvo školství. Je to nutné k tomu, aby školy dostaly příspěvek na testy z Fondu solidarity EU. Nahlásit to musí přes web ministerstva na sběr dat. O příspěvek mohou žádat i školy zřizované církvemi či náboženskými společnostmi. 

Školy budou moci stejně jako před prázdninami na jeden test získat příspěvek 200 korun. Další podmínkou pro získání příspěvku je, aby školy řádně vedly účetnictví, prostředky na testy by měly mít v účetnictví odděleně jako prostředky poskytnuté z evropských fondů. Testy provedené od 1. do 10. září pak musí nejpozději 14. září do 09:00 vykázat ve webové aplikaci Covid Forms App. Příspěvky jim pak budou vyplaceny po 15. září.

Na testování žáků vláda vyčlenila prostředky do výše 237 milionů korun, z toho 210 milionů na antigenní a 27 milionů na PCR testy. Výdaje škol na testování budou nejprve hrazeny z rozpočtu ministerstva školství, následně bude možné požádat o proplacení z Fondu solidarity. 

Testování ve školách může být v případě nepříznivé epidemiologické situace prodlouženo.