Čechy zasáhly bouřky. Hladiny řek mohou stoupat, varují meteorologové

Na většině území Čech se vyskytly v sobotu večer bouřky. Doprovází je přívalový déšť s krátkodobými úhrny kolem 50 milimetrů, nárazy větru mohou být až kolem 90 kilometrů za hodinu. Meteorologové v aktuální výstraze zvýšili stupeň nebezpečí a přidali varování před povodňovými jevy. Největší riziko dosažení vyšších stupňů povodňové aktivity je v Praze, Středočeském a Libereckém kraji.

„Aktuálně jsou bouřky v takovém úzkém pásu, od Libereckého kraje přes Středočeský až na Vysočinu. Tam se můžou objevovat nárazy větru přes 70 kilometrů v hodině,“ uvedl krátce po 23. hodině meteorolog Štefan Handžák. 

Bouřky podle meteorologů postupují od jihozápadu k severovýchodu až severu. „V pásu od Šumavy přes střední Čechy až po Liberecký kraj budou doprovázené zejména přívalovým deštěm s krátkodobými úhrny kolem 50 milimetrů a nárazy větru kolem 90 kilometrů v hodině,“ upozorňují meteorologové. Ve východní části Čech podle nich riziko představuje především vítr, nikoliv srážky.

Výstraha ČHMÚ
Zdroj: ČHMÚ

Výstraha před velmi silnými bouřkami s vysokým stupněm nebezpečí platí do nedělních dvou hodin pro Prahu, celý Středočeský, Jihočeský, Liberecký a Královéhradecký kraj a pro části Ústeckého, Plzeňského a Pardubického kraje a Vysočiny.

Vlivem přívalového deště a nasycenosti povodí může v bouřkami zasažených oblastech docházet k rychlému vzestupu hladin zejména na menších tocích s dosažením prvního a druhého povodňového stupně, výjimečně i třetího.

V Libereckém kraji očekávají meteorologové vzestup hladiny na řece Smědé pro stanice Frýdlant a Bílý Potok. „Na stanici Předlánce (Smědá) není vyloučena krátkodobá možnost dosažení třetího stupně povodňové aktivity,“ předesílá Český hydrometeorologický ústav.

Prudké vzestupy hladin se dají očekávat i na menších tocích v povodí horní Jizery i na samotné Jizeře.