Silné bouřky budou až do pátku, déšť rozvodní řeky na jihozápadě Čech

Silné bouřky s přívalovým deštěm, případně i krupobitím se budou v Česku ojediněle objevovat do pátku. Vzhledem k dosavadním i očekávaným srážkám stoupnou hladiny v jihozápadní polovině Čech. V povodí Radbuzy, Úhlavy, Úslavy, Klabavy a Litavky mohu dosáhnout i druhého povodňového stupně a některé menší toky přechodně i třetího stupně, tedy ohrožení. Hasiči v Jihomoravském kraji měli během středy kvůli bouřkám kolem třiceti výjezdů, převážně na Vyškovsku a Brněnsku, situace se ale již uklidňuje. Klienti pojišťoven také již nahlásili po bouřkách téměř tisíc škod za desítky milionů korun.

Bouřky se vyskytují v Česku od pondělí, kdy způsobily problémy hlavně na jižní Moravě, Vysočině a ve středních Čechách. Aktuální upozornění meteorologů před silnými bouřkami platí od středy do pátečního rána pro celou zemi s výjimkou Karlovarského a Ústeckého kraje. Pro Středočeský, Liberecký, Pardubický a Královéhradecký kraj přitom platí varování před velmi silnými bouřkami.

Ve středu v noci mají silné bouřky postupovat podle meteorologů od jihozápadu, přičemž ve středních a severovýchodních Čechách mají být silnější než jinde. Naopak na severozápadě a východě Česka je podle ČHMÚ nejmenší pravděpodobnost výskytu silných bouřek.

„Ve velmi silných bouřkách čekáme úhrny srážek kolem 50 milimetrů, v silných bouřkách kolem 40 milimetrů. Bouřky budou během noci postupovat k severovýchodu a k ránu budou slábnout,“ uvedli meteorologové.

Druhý stupeň může hlásit Radbuza či Úhlava

Ve čtvrtek večer a v noci na pátek se budou bouřky opět vyskytovat ojediněle na celém území kromě severozápadu Čech. Doprovodí je silný vítr, který v nárazech může dosáhnout rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině, kroupy a přívalový déšť. Postupně budou bouřky přecházet k severovýchodu až východu a v pátek ráno zeslábnou.

Kvůli intenzivním srážkám se v jihozápadní polovině Čech mohou hladiny zejména menších toků rychle a výrazně zvednout. „Zejména v povodí Otavy, Mže, Střely, Rakovnického potoka, Lomnice a Skalice mohou vodní toky během čtvrtečního dopoledne překročit limity pro první povodňový stupeň. V povodí Radbuzy, Úhlavy, Úslavy, Klabavy a Litavky i druhý stupeň. Hladiny nejvíce zasažených menších toků mohou při kulminaci dosáhnout přechodně i stavu ohrožení,“ doplnili meteorologové.

Na začátku týdne bouřky nejvíc škodily na jihovýchodě

Bouřky, které na začátku týdne udeřily hlavně na jižní Moravě, zničily některým zemědělcům i celou úrodu. Nejhůře zasažená je oblast Dolních Bojanovic. Kroupy pobily vinice, ovocné stromy i polní plodiny. Škody zaznamenali také na Mutěnicku nebo Čejkovicku.

„Zasáhlo to všechny vinaře v oblasti Dolních Bojanovic, budou to pro nás obrovské ztráty. Padaly kroupy až o velikosti pingpongových míčků. Bavil jsem se s pamětníky, něco takového u nás nepamatují,“ popisuje předseda Vinařského spolku Dolní Bojanovice Pavel Líčeník.

Až o sto procent úrody podle Líčeníka přijdou také ostatní zemědělci a zahrádkáři. „Stejně jako u vinic byly prakticky všechny zelené plody osekány na zem a zemní plodiny zničeny.“ To potvrzuje i ředitel a předseda představenstva Zemědělské a.s. Čejkovice Tomáš Martinec: „V oblasti Dolních Bojanovic bouřky nadělaly obrovské škody na veškeré vegetaci, poničené jsou také stromy a všechny polní plodiny. Přímo naší oblasti se to vyhnulo, zaznamenali jsme větší poryvy větru, které místy vylámaly letorosty, ale kroupy nás naštěstí minuly.“

Lokálně kroupy napáchaly škody i na Mutěnicku – hlavně na okraji viniční tratě v oblasti v Mutěnské hory. „Tam jsou vinice hodně pobité a škoda na budoucí úrodě dosahuje až 80 procent. Bouřka tu trvala tři hodiny a kroupy během dní padaly hned třikrát, spadlo zhruba 85 mm vody,“ upřesňuje jednatel tamního vinařského spolku Petr Mokruša.

Právě přívalové deště způsobily vinařům další škody. Velké množství vody z vinohradů odplavilo zeminu a také zatopilo sklepy. „Prakticky každý druhý sklep měl vodu ve sklepě a některé, hlavně ty starší, se dokonce nesměly odčerpat z důvodu narušení statiky,“ dodává Pavel Líčeník.