Riziko silných bouřek ještě nepominulo, varují meteorologové. Hasiči vyjížděli k několika stovkám událostí

V noci na úterý zasáhly Česko silné bouřky, udeřily zejména v českých krajích, na jižní Moravě a na Vysočině. Hasiči vyjížděli k několika stovkám událostí, hlavně k odčerpávání vody nebo popadaným stromům. Ty poškodily i elektrické vedení a v jednu chvíli bylo na Vysočině bez elektřiny sedm tisíc domácností. Poruchy zaznamenali také v Olomouckém kraji. Omezené dodávky má podle společnosti E.ON 5800 domácností, ráno jich bylo devět tisíc, nejvíce na jižní Moravě. Riziko silných bouřek podle meteorologů dále trvá.

Na severu Moravy a ve Slezku mohou být odpoledne místy silné bouřky provázené přívalovým deštěm i kroupami. Navíc bude i silně foukat, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Od úterního večera do středečního rána bude stejné riziko hrozit také na jihu Čech, na Vysočině a na jižní Moravě.

Varování před silnými bouřkami platí pro celý Moravskoslezský kraj spolu s okresy Jeseník a Šumperk od úterních 15:00 do 21:00. Bouřky může provázet přívalový déšť, při kterém spadne kolem 30 litrů vody na metr čtvereční. Ojediněle nelze podle meteorologů vyloučit rozvodnění potoků nebo zaplavení podjezdů a sklepů. Bouřky mohou na sever Moravy přinést také krupobití a nárazy silného větru s rychlostí zhruba sedmdesát kilometrů v hodině.

Podobné počasí může od úterních 22:00 do středečních 05:00 postihnout také jižní část České republiky. Kromě Jihočeského a Jihomoravského kraje se varování týká také celé Vysočiny a jihovýchodu Plzeňského a Středočeského kraje. I v jejich případě meteorologové varují před ojediněle silnými bouřkami s přívalovým deštěm a nárazy větru. Napršet může kolem 35 litrů vody na metr čtvereční.  

Silné bouřky omezily dodávku elektrické energie, vyplavily sklepy

„Odpolední (pondělní) bouřky rychle ustoupily, ale to nejdůležitější, čeho se týká výstraha (vydána do úterních 10 hodin), se začalo odehrávat kolem půlnoci, kdy k nám bouřky dorazily z Bavorska a zpočátku izolované systémy se slily v jeden, který je nyní nad Českou republikou,“ přiblížila v úterý ráno meteoroložka České televize Barbora Tobolová. Bouřky byly velmi intenzivní i s krupobitím, doprovázené silnými nárazy větru. 

V jižních a jihozápadních Čechách napršelo od půlnoci do rána na Železné Rudě až 75 milimetrů vody, z toho zhruba padesát jen za první hodinu. V reakci na takto vydatný liják se za krátkou chvíli začaly rozvodňovat menší toky, které odvodňují Šumavu.

Kvůli silným bouřkám evidovala k úternímu ránu distribuční firma eg.d ze skupiny E.ON 25 poruch na vedení vysokého napětí a přibližně devět tisíc domácností s omezením dodávek elektrické energie, nejvíce na jižní Moravě, informoval mluvčí firmy Roman Šperňák. „Od rána nové poruchy nepřibývají, naopak se nám daří ty stávající opravovat a dodávky obnovovat. Aktuálně evidujeme zhruba 5800 domácností bez dodávek elektrické energie,“ uvedl po 10. hodině Šperňák.

V Jihomoravském kraji jde zhruba o čtyři tisíce odběratelů. Složitá situace podle mluvčího zůstává na Hodonínsku, především v Dolních Bojanovicích, kde bouřky způsobily výpadky už v pondělí večer. Na Vysočině firma stále eviduje zhruba šest set domácností bez dodávek elektřiny, a to na Jihlavsku v okolí Hubenova. Ve Zlínském kraji firma obnovila většinu dodávek elektrické energie. Aktuálně je omezeno tři sta domácností, ráno jich bylo 1600. Jde o oblast na Uherskohradišťsku v okolí obce Stříbrnice.

V Jihočeském kraji jsou aktuálně dvě poruchy na linkách vysokého napětí a omezeno je přibližně 900 odběratelů, ráno jich bylo asi dva tisíce. Nejvíce jich je v okolí Vyššího Brodu na Českokrumlovsku.  

Jihomoravští hasiči mají za sebou za pondělní odpoledne a noc na úterý kvůli dešti a bouřkám zhruba 270 výjezdů. Odstraňovali popadané stromy, odčerpávali vodu a pomáhali řešit následky dopravních nehod. Dalších zruba dvacet události hasiči evidují k úternímu ránu, uvedl jejich mluvčí Jaroslav Mikoška. „Přibývat začaly až po 6:00, zatím spíše na východ od Brna,“ dodal.

Nejvíc zasažené bylo Hodonínsko, kde zasahovali do tří hodin do rána. Podle starostky Dolních Bojanovic Evy Rajchmanové (KDU-ČSL) jsou největším problémem vyplavené sklepy, včetně vinných, které se v některých rodinných domech propadly, uvedla pro ČT. Silné bouřky také poškodily několik střech. Výše celkových škod zatím vyčíslená není, starostka ale očekává, že půjde o desítky milionů korun. Odklízení následků potrvá podle ní zhruba týden.

Starostka Dolních Bojanovic Eva Rajchmanová o likvidaci škod po nočních bouřkách (zdroj: ČT24)

K lehkému zranění člověka došlo ve Vyškově, kde na auto spadla reklamní cedule z obchodního domu.

Na Vysočině zasahovali hasiči od pondělního odpoledne ve zhruba sedmi desítkách případů, nejčastěji odstraňovali stromy a větve ze silnic, odčerpávali vodu ze silnic a pročišťovali zanesenou kanalizaci, uvedla jejich mluvčí Petra Musilová. Po ránu odstraňují popadané stromy například v Golčově Jeníkově nebo v Osové na Žďársku. „Všechny události, u kterých jsme v souvislosti s počasím zasahovali, se obešly bez zranění osob,“ dodala Musilová.

Také středočeským hasičům kvůli bouřkám přibylo výjezdů, od půlnoci do 7 hodin úterního rána v regionu zaznamenali 21 případů a do osmi dalších čtrnáct. Podle mluvčí krajských hasičů Dagmar Zemanové zasahovali rovnoměrně po celém kraji. „Jednalo se o technické zásahy, převážně jsou to spadané stromy přes pozemní komunikace, které brání v provozu,“ doplnila.

Pojišťovny hlásí škody za miliony a očekávají, že dále porostou

Lidé zatím nahlásili po pondělních bouřkách škody za necelých sedm milionů korun. Pojišťovna Kooperativa hlásí přes sto škodních událostí, dohromady za tři miliony korun. Stejnou výši škod zatím eviduje i Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP), které klienti nahlásili kolem sedmdesáti případů. „Největší oznámenou škodou je prozatím zaplavení skladu s elektrokoloběžkami s předběžným odhadem výše škody zhruba půl milionu korun,“ řekla mluvčí ČPP Renata Čapková.

Za statisíce korun zatím eviduje pojistné události ČSOB pojišťovna. „Průměrná škoda se pohybuje kolem deseti tisíc korun,“ poznamenal mluvčí ČSOB Petr Milata. Očekává ale, že v dalších dnech bude nahlašování škod pokračovat.

Lidé nahlašují převážně škody způsobené záplavami, popadanými stromy nebo krupobitím. „U majetku se jedná nejčastěji o vytopené sklepy, garáže, poničené zahrady a jejich vybavení. U aut se pak jedná o poškození kroupami,“ popsala mluvčí Allianz pojišťovny Marie Petrovová.

Podle oslovených zástupců pojišťoven bouřky nejvíce škod způsobily na majetku na jižní Moravě a na Vysočině. „Nejčastěji se nám ozývají klienti z jižní Moravy, Brna, Dolních Bojanovic, Lužice a Mikulčic,“ dodal mluvčí Kooperativy Milan Káňa.