Heydrichova zahradnice určila místo pohřbení protektorova syna Klause

Události: Případ Klause Heydricha (zdroj: ČT24)

Vzpomínky pamětníků dávných událostí pomáhají badatelům upřesňovat historii. Lidí s osobní zkušeností ale ubývá. Jak je důležitý takový svědek, teď zjistili historici v případu Klause Heydricha, syna zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Jasné je nyní třeba to, kam byl přesně desetiletý chlapec v roce 1943 v zahradě zámku v Panenských Břežanech pohřben.

Helena Vovsová je poslední žijící pamětnicí doby, kdy na zámku v Panenských Břežanech žila rodina říšského protektora. V patnácti letech sem nastoupila jako zahradnice. Viděla Heydricha i v den, kdy na něj byl spáchán atentát. O tom, co se mu stalo, se dozvěděla od podkoního.

„Já jsem byla ve skleníku, on přišel, měl v náručí Silke (dcera Heydricha, pozn. red) a povídá mi, že byl atentát na šéfa,“ vzpomíná Vovsová. Pamatuje si i den, kdy zemřel, skoro sedmnáct měsíců po smrti otce, i jeho desetiletý syn Klaus. Bez rozhlédnutí vyjel na kole ze zámecké brány a srazilo ho nákladní auto.

Hrob mu původně vykopali židovští vězni na zahradě nedaleko zámku. Místo ale nakonec Lina Heydrichová změnila. Do současné doby nebylo jasné, kde byl chlapec pohřben, událost z času protektorátu svedla ozřejmit teprve Helena Vovsová. „Těm, kteří spekulují, můžeme říct, že nás paní Vovsová přesvědčila,“ sděluje badatel Jaroslav Čvančara.

Kosti měly být rozhozené po zámeckém parku

Manželka Heydricha Lina Heydrichová v zámku v Panenských Břežanech bydlela až do konce války. Když odsud odjížděla, myslela si, že se sem zanedlouho vrátí, a tak zde ostatky syna Klause zanechala.

„Údajně pak byla ta rakev po roce 1945 vykopána, ty kosti byly rozhozeny po parku,“ říká ředitel Oblastního muzea Praha východ Vlastislav Janík. Že by zde byly ostatky Klause Heydricha nalezeny ještě dnes, je nepravděpodobné. Původní zahrada byla během let o mnoho metrů navýšena.