Hamáček navrhne zákon o odškodnění obcím a občanům za Vrbětice

Události: Odškodné za Vrbětice (zdroj: ČT24)

Nejjednodušší cestou k odškodnění obcí a obyvatel v okolí muničního areálu ve Vrběticích je přijetí speciálního zákona, míní ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Po jednání se starosty Slavičína, Vlachovic, Lipové a Haluzic předeslal, že celou věc předloží v pondělí na jednání vlády.

„Pokud nalezneme shodu, tak bychom přikročili k dalším krokům při přípravě speciálního odškodňovacího zákona,“ řekl vicepremiér. Zdůraznil, že kvůli asanaci území nešlo kompenzace řešit dříve.

Připomněl také, že ministerstvo loni poté, co své práce na místě ukončili pyrotechnici a složky záchranného systému, navrhovalo fond sta milionů korun na hloubkovou asanaci pozemků v okolí areálu, který ale nenašel politickou podporu. Hamáček chce nadále tento fond vytvořit.

Poslankyně ČSSD Alena Gajdůšková apeluje na rychlé projednání, zdůrazňuje značnou újmu a problémy pro celý region. „Uděláme i v Poslanecké sněmovně všechno, abychom průřezem politických stran ty věci napravili,“ nechala se slyšet Gajdůšková.

Brífink k jednání o odškodnění za výbuchy ve Vrběticích (zdroj: ČT24)

Advokát postižených obcí a europoslanec Stanislav Polčák (STAN) podotkl, že postupuje v souladu se státem, nikoliv konfrontačně. Oceňuje, že Hamáček hodlá materiál probrat už na pondělní schůzi vlády. „Myslíme si, snad ve shodě se státem, že je možné do konce volebního období v politické shodě přistoupit k adekvátnímu odškodnění regionu, obcí a občanů,“ konstatuje.

Vyčíslení újmy je řádově uspokojivé, míní Polčák

Přímé škody na majetku obcí Vlachovice, Haluzice a Lipová a města Slavičína se podle Polčákových dřívějších vyjádření pohybují okolo 80 milionů korun. Další škody způsobené obcím a obyvatelům odhadl na stovky milionů. Na pátečním brífinku Polčák nechtěl o konkrétním vyčíslení újmy mluvit, označil ho za „řádově uspokojivé“.

Dosud obdrželi v roce 2015 pouze obyvatelé tří dotčených obcí odškodnění 3100 korun, a to za evakuaci po explozích. Obce dosud na žádnou podporu nedosáhly. Do konce letošního dubna směřovalo na krajský úřad od obcí a dalších žadatelů v souvislosti s ukončením záchranných prací dalších dvanáct návrhů na náhradu věcných škod.

Obce už dříve žádaly vládu a ministerstva obrany, vnitra a financí, aby byli v přiměřené době pohnáni k odpovědnosti viníci tragédie, i pokud by byli ve spojení s cizí státní mocí. Navrhly také adekvátní směnu vhodných pozemků ve vlastnictví státu s pozemky dotčenými mimořádnými událostmi.

Jeden sklad ve Vrběticích explodoval v říjnu 2014, druhý v prosinci téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group, v době explozí areál spravoval státní podnik Vojenský technický ústav. České bezpečnostní složky mají podezření, že do ničivého výbuchu muničního areálu byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby, což před nedávnem vyvolalo diplomatickou roztržku s Ruskem.