Nápis „Velezrada“ na Hradě podle policie přestupkem nebyl. Kečup na ambasádě předala do správního řízení

Policisté se nebudou dál zabývat nápisem „Velezrada“, který někdo promítal na Pražský hrad. O trestný čin ani přestupek se podle nich nejednalo. České televizi informaci potvrdil mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Uvedl také, že případ kečupem potřísněné zdi ruské ambasády v Praze oznámili policisté Úřadu městské části Prahy 6 pro podezření ze spáchání přestupků.

„V případu světelného nápisu na Pražském hradě jsme dospěli k závěru, že se nejednalo o trestný čin ani přestupek,“ uvedl pro ČT Rybanský.

Světelný nápis „Velezrada“ se v noci na úterý 20. dubna objevil na budově Pražského hradu. Organizace Zastavme velezradu následně zveřejnila výzvu, aby parlament podal na prezidenta Miloše Zemana ústavní žalobu pro velezradu. Současně zveřejnila fotografii s nápisem promítnutým na Hrad.

Organizace Zastavme velezradu je přesvědčena, že se současná hlava státu dopustila velezrady. „Miloš Zeman je agentem nepřátelské země, která napadla Českou republiku a zabíjela české občany,“ uvedla mimo jiné v tiskové zprávě. Reagovala tak na oznámení premiéra Andreje Babiše (ANO), že české bezpečnostní složky mají důvodné podezření o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014.

Kečup na zdech ruské ambasády a ruském konzulátu

Případ kečupem potřísněné zdi ruské ambasády na náměstí Borise Němcova policisté předali do správního řízení. „Policisté oznámili pět osob příslušnému správnímu orgánu Úřadu městské části Prahy 6 k dořešení pro podezření ze spáchání přestupků proti majetku a znečištění veřejného pořádku,“ uvedl pro ČT Rybanský.

K události došlo v noci na neděli 18. dubna. Policisté v souvislosti s incidentem odvezli na služebnu sedm lidí.

Podle vyjádření jednoho z účastníků akce pro server Forum24 měl kečup symbolizovat krev a připomenout dvě oběti výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích, na kterém se údajně podíleli příslušníci ruské tajné služby.

Kečupem někdo postříkal také zeď ruského konzulátu v Brně. Stalo se tak v noci na pátek 23. dubna. Brněnští policisté se tímto případem nadále zabývají jako poškozením cizí věci.