Všechny obchody se v pondělí neotevřou, rozhodla vláda

Vláda od pondělí provoz všech obchodů nepovolí, podle ministra průmyslu a obchodu a současně ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) není pandemická situace dobrá. Příští týden ale chce téma znovu otevřít a podle stavu šíření koronaviru navrhne další kroky. Informoval o tom na Twitteru. V otevřených obchodech navíc bude od pondělí platit povinnost nošení respirátorů, nanoroušek nebo dvou chirurgických roušek, rozhodla v pátek vláda.

„Pandemická situace není dobrá, dál se šíří britská mutace viru. Na vládě jsme proto rozhodli, že zbytek uzavřených maloobchodů zatím pouštět nebudeme. V příštím týdnu téma ale opět otevřu a podle stavu šíření epidemie navrhnu další kroky,“ napsal Havlíček na Twitteru.

Kabinet v pátek podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) o otevření obchodů ani nehlasoval. Hamáček kvůli rostoucímu počtu potvrzených případů koronaviru jakékoliv uvolňování neschvaloval. I premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek uvedl, že za současné situace nepovažuje rušení opatření za dobrý nápad.

Havlíček navrhoval zrušení zákazu maloobchodního prodeje od pondělí za přísnějšího režimu. Personál obchodů měl mít povinnost nosit respirátory třídy FFP2, v platnosti by zůstala i další opatření jako limit 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka, dodržování rozestupů či řízení front.

„S ohledem na to, že od pondělní dohody s kraji a dalšími aktéry odborné i politické obce, se pandemický stav zhoršil, jsme uvolnění zbytku maloobchodů zatím odložili,“ napsal Havlíček. Doplnil, že riziko šíření koronaviru v těchto provozovnách je podle aktuálních výzkumů minimální a mobilita by se zvýšila jen o pět procent. Respektuje však, že situace v nemocnicích není dobrá a je třeba být obezřetný.

Obchodníci se na otevření připravovali. Asociace nákupních center uvedla, že zvýšení pohybu lidí po otevření všech prodejen by bylo zanedbatelné, v řádu několika procent.

Podle šéfa Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáše Prouzy páteční rozhodnutí o neotevření není překvapivé. „Byl jsem mnohem víc překvapen tím, že ministr Havlíček vůbec přišel s touhle iniciativou v době zhoršující se situace,“ řekl ČT s tím, že obchody na předčasné otevírání netlačily.

„My jsme samozřejmě začali pracovat na tom, aby obchody byly připravené, aby byly pořád tak bezpečným místem jako doteď. Ale bohužel to vlastně znamenalo pro řadu obchodníků spoustu zbytečně vynaložených peněz,“ dodal. Jen do hygienických opatření podle Prouzy za loňský rok investovaly už přes 6 miliard korun.

Není fér mluvit do médií o uvolnění, než je jisté, míní svaz

Podle SOCR by se vláda měla nejdříve dohodnout na změně opatření, a teprve poté o ní mluvit do médií. Tento způsob jednání je nefér a vytváří další nedůvěru vůči vládě a jejím opatřením, řekl Prouza. „To, co mě teď velmi trápí, je to, že slib pana ministra Havlíčka vyvolal zbytečné utrácení peněz v obchodech, které jsou na hraně krachu,“ podotkl Prouza.

„Pan Prouza dobře ví, že jsme od pátku do neděle jednali s hejtmany a také na vládě o možnosti otevřít zbytek maloobchodu. Od pondělí jsem pokračoval v každodenním jednání o této možnosti s ministrem Blatným, jednali jsme veřejně se šéfem Asociace krajů, politickými představiteli. Zároveň jsme o všem korektně informovali a jednali se všemi svazy. Jasně jsme řekli, že otevření bude záležet na pandemické situaci,“ uvedl Havlíček. 

Svaz obchodu podle Prouzy navrhoval například povinné nošení respirátorů na veřejnosti, jako to zavedlo Rakousko. V některých obchodních centrech vznikají zázemí pro antigenní testování, aby jejich návštěvu lidé mohli spojit právě s testem a zvýšilo se tak stále nedostatečné testování v ČR, uvedl dále Prouza.

Asociace nákupních centrech se s ministrem Havlíčkem dohodla, že respirátory FFP2 budou povinné pro všechny zaměstnance center, včetně pracovníků ochranky či úklidu. Plánovala také osvětu mezi zákazníky, některá centra podle předsedy výkonného výboru asociace Jana Kubíčka plánovala rozdávat respirátory návštěvníkům zdarma.

Svaz obchodu: Mluvit do médií o uvolnění, než je jisté, není fér (zdroj: ČT24)

Podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého nikdo neprokázal, že obchody jsou zdrojem nákazy. „V současnosti je velká část toho sektoru uzavřená, a přesto se situace výrazně zhoršuje,“ podotkl.

Dlouhý také uvedl, že česká ekonomika jako taková na tom aktuálně není zase tak špatně. Katastrofálně zasažen je ale sektor obchodu a cestovního ruchu. „Pokud budou platit stávající zákazy, pak pětina živnostníků a podniků, kterým vláda mimořádnými opatřeními uzavřela provozovny, neudrží své podnikání déle než jeden měsíc. Dalších až 40 procent podniků z těch nejpostiženějších sektorů zřejmě zamíří do insolvence za tři měsíce,“ odhadl na páteční tiskové konferenci Dlouhý.

Vláda by měla v pondělí podle Hospodářské komory schválit plošný systém kompenzací postavený na rozdílu mezi náklady a výnosy, nikoliv náhradách na zaměstnance, jak dosud plánovala. Ministerstvo průmyslu a obchodu by mělo přes víkend dotační titul dokončit.

Otevření obchodů nepodporoval vzhledem k růstu počtu potvrzených případů koronaviru například ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Proti byl i ministr školství Robert Plaga (za ANO). Pokud má být podle něj prioritou otevírání škol, dříve by vláda neměla povolit uvolnění maloobchodu, uvedl ve čtvrtek.

Část opozice chce jasná kritéria pro otevření obchodů

Zmatečné chování vlády kritizoval předseda ODS Petr Fiala. Kabinet by podle něj měl říct jasná kritéria, za jakých podmínek obchody otevře, a nevzbuzovat v jejich provozovatelích opakovaně falešné naděje. „Vláda se musí připravit na to, jak za přísných hygienických opatření malé obchody otevřít. Zmatky vlády ohledně otevření-neotevření obchodů se mi už ani nechtějí komentovat. Je to stále dokola, nejvíc tím bohužel trpí lidé, kteří jsou krizí zasaženi. Je to k nim neuctivé a nefér,“ sdělil.

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimila Válka by pro provoz malých i velkých obchodů měla platit stejná pravidla. „Pokud je situace malých prodejců katastrofální a pokud z dat od řady odborníků nemám jasné stanovisko, že otevření těch obchodů nějak zásadně zhorší situaci, tak třeba hned,“ řekl k případnému termínu otevření obchodů Válek. Okamura pokračující uzavření provozů kritizoval. Drobní podnikatelé a živnostníci dostávají do velkých ekonomických potíží a mají nerovné postavení s otevřenými hypermarkety, podotkl.

Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že je pravomocí a odpovědností vlády o příslušných záležitostech rozhodnout. „Po schválení pandemického zákona a hlasování ODS a Pirátů o tom, že se stav nouze ukončuje až 28. února, také těchto nových koalic,“ uvedl.