Vláda schválila vyšší kompenzace podnikatelům. Počítá se schodkem půl bilionu

Vláda schválila navýšení deficitu na 500 miliard korun (zdroj: ČT24)

Vláda schválila schodek státního rozpočtu pro letošní rok ve výši půl bilionu korun. Návrh počítá nově se zrušením superhrubé mzdy a snížením zdanění, které platí od počátku letoška. Ministři podpořili i navýšení kompenzačního bonusu. Nově by živnostníci měli dostávat místo pětistovky na den tisícikorunu.

„Novela reflektuje aktuální vývoj boje s pandemií, úpravy ve vládních programech přímé pomoci, snížení daňového zatížení zaměstnanců o čtvrtinu a aktuální výzvy související se zatížením zdravotního systému, masivní vakcinací a testováním obyvatelstva,“ uvedlo ministerstvo.

Celkové příjmy rozpočtu by letos měly být podle návrhu 1,39 bilionu korun a výdaje 1,89 bilionu korun. Příjmy by tak měly být proti schválenému rozpočtu nižší o 102,7 miliardy korun a výdaje o 77,3 miliardy korun vyšší. 

„Patříme mezi země s nejnižším zadlužením a nejlepšími ratingy. Je naší povinností využít tohoto skvělého postavení a pokračovat v masivní podpoře ekonomiky. Ať už snižováním daní, nebo prostřednictvím programů přímé pomoci, kde jen v únoru a březnu vyplatíme 40 miliard korun,“ vysvětlila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Změnu rozpočtu navrhne schválit ve stavu legislativní nouze. Sněmovna by o něm měla jednat ve čtvrtek.

UK: Schodek rozpočtu 500 miliard korun (zdroj: ČT24)

Změny daní v podobě zrušení superhrubé mzdy, snížení zdanění, zvýšení slevy na poplatníka o tři tisíce korun a změny rozpočtového určení daní povedou podle ministerstva financí k poklesu příjmu rozpočtu o 89,5 miliardy korun. Příjmy také negativně ovlivní výplata nového kompenzačního bonusu, která přijde státní rozpočet v únoru a březnu na 18 miliard korun.

Podle předsedkyně Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové se tak přijetí daňového balíčku na konci loňského roku ukazuje teď ještě více nezodpovědné, než se jevilo loni. „Ratingové agentury, které v posledních týdnech potvrdily stávající rating i výhled Česka, se přitom shodovaly na tom, že pro budoucí ratingovou trajektorii České republiky je klíčové snížení rozpočtových deficitů a pokles nebo alespoň stabilizace dluhu v dalších letech,“ uvedla Zamrazilová. Dodala, že zvýšení schodku povede k růstu veřejného dluhu zhruba na 46 procent HDP, přičemž ještě v lednu ministerstvo financí počítalo s 43,3 procenta HDP.

Nový systém kompenzací

Součástí nového systému kompenzací podnikatelům zasaženým dopady pandemie je i nový zákon o kompenzačním bonusu, který by již neměl být navázán na nouzový stav. Předloha počítá s tím, že podpora bude zaměřena na firmy a podnikatele, u kterých klesly v rozhodném období tržby o 50 a více procent. Navíc zákon zvyšuje denní příspěvek z 500 na tisíc korun. Po schválení ve sněmovně by měl platit zpětně od 1. února.

„Chceme, aby ta pomoc byla masivnější, aby nebyla roztříštěná do více druhů pomocí, které budeme redukovat,“ vysvětlila ministryně.

Novinkou v návrhu je také možnost nároku na kompenzační bonus 500 korun za dny v nařízené karanténě nebo izolaci. „Tímto dílčím opatřením narovnáváme situaci mezi živnostníky a zaměstnanci, kteří mají nově nárok na příspěvek v karanténě. Nezbytnou podmínkou je samozřejmě účast živnostníka na nemocenském pojištění,“ dodala ministryně.

Předsedkyně opoziční TOP 09 Markéta Adamová Pekarová nový kompenzační bonus pro podnikatele vítá. „Já bych byla ještě ráda, kdyby tito lidé neplatili odvody, já se obávám, že zjednodušení je na místě, je to už nepřehledné,“ podotkla. Zároveň upozornila, že můžou ale některé skupiny podnikatelů o kompenzace přijít.

Nový systém kompenzací je postaven podle ministra průmyslu a obchodu a současně ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) i na pokračování programu Antivirus nebo příspěvku 500 korun denně na zaměstnance. Podle nedělního vyjádření Havlíčka by nový plošný systém kompenzací měl bez záruk čítat 20 až 25 miliard korun měsíčně.

Události: Změny v náhradách podnikatelům (zdroj: ČT24)

Podle Asociace hotelů a restaurací budou některé podniky při novém systému pobírat až o 70 procent peněz méně, než tomu bylo doteď.

Za celý loňský rok ovlivněný dopady pandemie skončil státní rozpočet v rekordním schodku 367,4 miliardy korun. Rozpočet na loňský rok, který schválila sněmovna, počítal s deficitem 500 miliard korun, poslanci ho na návrh vlády třikrát zvýšili z původních 40 miliard korun.

Za leden skončilo hospodaření státního rozpočtu ve schodku 31,5 miliardy korun. Šlo přitom o nejvyšší lednový schodek od vzniku České republiky.