Letiště v Praze loni odbavilo o osmdesát procent míň cestujících, počet letů klesl o víc než polovinu

Dva rekordní měsíce a pak hluboký propad –⁠ tak vypadal loňský rok na Letišti Václava Havla v Praze. Vyplývá to ze závěrečné zprávy letiště. Vlivem koronavirové pandemie ubylo v roce 2020 cestujících téměř o osmdesát procent. Počet odbavených letů se snížil o 65 procent.

„V porovnání s rokem 2019 bylo za ten minulý odbaveno o 79 procent cestujících méně,“ popisuje loňský rok mluvčí pražského letiště Kateřina Pavlíková v závěrečné zprávě. Letiště Václava Havla loni odbavilo celkem 3,665 milionu cestujících.

„Na provoz letiště měla zásadní vliv pandemie covidu-19. Hlavně tedy související zavedené restrikce pro cestování a celosvětový pokles poptávky po létání,“ řekla Pavlíková. Letiště Václava Havla v uplynulém roce napočítalo 54 163 vzletů a přistání, což je oproti roku 2019 pokles o 65 procent.

Nejrušnějšími měsíci byly leden a únor

Nejrušnějším měsícem loňského roku byl s ohledem na vypuknutí pandemie leden. Tehdy bylo odbaveno celkem 1 051 028 cestujících. To je podle Pavlíkové rekord za všechny dosavadní ledny.

„Nejvíce lidí tak prošlo letištěm hned v pátek 3. ledna 2020, během kterého cestovalo přes Prahu celkem 49 387 lidí,“ popisuje mluvčí s tím, že podobně rušný byl na letišti i únor. Pak přišel radikální útlum. V červenci a srpnu, po jarní vlně pandemie, odbavilo Letiště Václava Havla přibližně 600 tisíc cestujících.

Nejvíc lidí na pravidelných linkách loni využilo spoje do Velké Británie, Francie, Itálie, Ruska či Španělska. Nejoblíbenější byl opět Londýn, kam se létalo na šest mezinárodních letišť. „Do žebříčků nejpopulárnějších destinací se zařadily tradičně také Amsterdam, Paříž, Moskva a Frankfurt,“ uzavírá Pavlíková.