Jana Palacha přípomíná řetěz hořících svíček i konstrukce z jeřábu

Stovky metrů dlouhý řetěz ze svíček ve Zlíně připomíná 52. výročí smrti studenta Jana Palacha, který se upálil na protest proti sovětské okupaci Československa. V Klatovech zase mohou lidé obdivovat sedmimetrovou abstraktní sochu nazvanou Věž pro Jana Palacha sochaře Václava Fialy.

Autorem myšlenky uspořádat ve Zlíně happening jako připomínku úmrtí Jana Palacha je výtvarník Petr Dosoudil, kterému prostor Gahurova prospektu připomněl Václavské náměstí. Letošní už pátý ročník  sice ovlivnila pandemie koronaviru, ale neznemožnila ho.

Organizátoři nezvali na akci předem, lidé přicházjí postupně a zapalují osm set svíček. „Je to zvláštní proces, v okamžiku, kdy zapálíte svíčku, můžete rozjímat o své svobodě a budoucnosti,“ řekla organizátorka akce Jana Kubáčová.

Svíčky by měly hořet až do středečního rána, kdy je pořadatelská agentura uklidí. „Některé svíčky zhasínají, ale každý kolemjdoucí je může znovu zapálit,“ poznamenala Kubáčová.

Věž Jana Palacha v Klatovech

Sedmimetrovou abstraktní sochu nazvanou Věž pro Jana Palacha vztyčil v Klatovech místní sochař Václav Fiala. Vytvořil ji z ocelových částí z vyřazeného jeřábu. Vznikla tím asi dvoutunová žlutá konstrukce, jakési tyče vzpínající se k nebi.

„Lidé se domnívají, že když je to socha pro Jana Palacha, že tam musí být nějaké plameny nebo kříž. Já tak nepřemýšlím, taky nejde o pomník, ale o volnou práci,“ poznamenal sochař.

Věž Jana Palacha v Klatovech
Zdroj: Miroslav Chaloupka/ČTK

Ocelovou skulpturu začal tvořit přesně před dvěma lety, v den 50. výročí Palachova úmrtí. Fialova socha poté cestovala po Austrálii, kde byla součástí výstavy ke třiceti letům od sametové revoluce v Československu. Nyní ji sochař na čas umístil ve svém rodném městě na místě, kde kdysi stávala socha komunistického prezidenta Antonína Zápotockého.

Jan Palach se zapálil 16. ledna 1969 na Václavském náměstí na protest proti rezignaci lidí na vývoj společnosti po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968. S rozsáhlými popáleninami byl převezen do nemocnice, kde 19. ledna zemřel.