Novým předsedou Rady ČT se stal novinář Pavel Matocha

Novým předsedou Rady České televize byl zvolen dosavadní místopředseda, novinář Pavel Matocha. Neměl protikandidáta. Nahradí René Kühna, který v listopadu rezignoval po odvolání dozorčí komise rady.

Matocha na začátku jednání rady uvedl, že letos byli členové rady i managementu vystaveni útokům z různých stran, přesto se radě podařilo schválit dlouhodobé plány České televize a zavázat management k jejich pravidelné aktualizaci. Dodal, že vedení televize na výzvu rady připravuje hloubkový audit nákladů, který provede externí poradenská firma.

Sněmovna do rady zvolila Matochu letos na konci května. Jako novinář píše pro Českou pozici a Lidové noviny, které jsou součástí mediální skupiny Mafra patřící do holdingu Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše  (ANO). Dvanáct let byl také redaktorem týdeníku Euro. Je předsedou Pražské šachové společnosti, která pořádá nejvýznamnější šachové zápasy a turnaje v Česku.

Místopředsedy rady České televize byli zvoleni bývalý hokejista a poslanec Jiří Šlégr a bývalý generální ředitel České spořitelny Pavel Kysilka. 

Rada schválila návrh rozpočtu

Rada České televize schválila také návrh rozpočtu na příští rok. Počítá s příjmy a výdaji 6,84 miliardy korun, což je o 80 milionů korun více než letos. Rada zároveň uložila vedení České televize, aby jí každý měsíc předkládalo informaci o vývoji hospodaření televize.

U příjmů očekává zvýšení výnosů z podnikatelské činnosti o 46 milionů na 823 milionů korun, objem čerpání z fondu koncesionářských poplatků by měl stoupnout o 31 milionů na 5,965 miliardy korun. Objem mzdových prostředků se má zvýšit o 70 milionů na 2,19 miliardy korun, naopak výdaje na výrobu pořadů klesnou o 200 milionů na 2,09 miliardy korun.

Na minulém zasedání se rada usnesla, že stav finančních prostředků na účtech České televize nesmí na konci příštího roku klesnout pod jednu miliardu korun. Letos je limit 1,2 miliardy korun.