Předseda rady ČT René Kühn se rozhodl rezignovat

Předseda Rady České televize René Kühn se rozhodl k 20. listopadu odstoupit z funkce. Důvodem je minulé jednání rady, kdy odvolala dozorčí komisi a rozhodovala o koupi a směně pozemku pod ostravským studiem. Na odvolání, o jehož návrhu se dozvěděl na poslední chvíli, měl jiný názor než většina členů rady. Na svůj post místopředsedy Rady ČT rezignoval i Jaroslav Dědič. Oznámili to na středečním mimořádném zasedání.

Kühn byl předsedou od letošního června. Na středečním jednání uvedl, že z pozice předsedy cítí slabý mandát. „V okamžiku, kdy se postoje předsedy různí od většiny rady, nemůže prezentovat její názor,“ uvedl Kühn. Dodal, že rada zcela jistě rychle najde nového předsedu a on zůstává řadovým aktivním radním.

Dědičovi končí mandát v radě v březnu příštího roku a řekl, že už nebude znovu kandidovat. „Rada potřebuje stabilizaci, energii a shodu v zásadních věcech,“ uvedl. Dodal, že se cítí prací v radě, ve které se v posledním roce podílel na většině programových bodů, vyčerpaný. Jako další důvod zmínil i situaci z minulého týdne, kdy nebyl informován o odvolání dozorčí komise. Jako důležité zmínil zvolit příští týden novou dozorčí komisi.

Situací v radě se bude ve čtvrtek zabývat sněmovní volební výbor a pravděpodobně i Senát.

Rada ve středu směnu pozemků a zřízení služebnosti pod ostravským studiem s majitelem Simonem Pelikánem schválila. Směně bude předcházet koupě pozemku na základě předkupního práva. Pokud by televize pozemek nekoupila a následně nesměnila, hrozilo jí v budoucnu, že by nový vlastník užívání nebo koupi parcely potřebné pro provoz studia zdražil. Při směně vznikne podle chystané smlouvy ČT nárok na doplatek 1,32 milionu korun kvůli rozdílné velikosti směňovaných parcel. Nedodané podklady od dozorčí komise vedly minulý týden k odvolání tohoto poradního orgánu rady.

Rada ČT je patnáctičlenný orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do působnosti rady náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu ČT. Radní volí sněmovna.