Tisíce lidí stornovaly dlouhodobé jízdenky na MHD. Dopravní podniky vrátily miliony korun

Asi osm tisíc nevyužitých dlouhodobých kuponů na městskou hromadnou dopravu si nechali proplatit cestující jen v Praze, Brně a Ostravě. Dopravní podniky tak musely vracet miliony korun. Vrácení peněz nabízely všem, kteří kupon nemohli využít. O peníze se tak mohli přihlásit i lidé, kteří přestali MHD využívat kvůli koronaviru. Tuto možnost lidé dostali už na jaře, krátce po vypuknutí pandemie. Podle informací z jednotlivých dopravních podniků vyřizovali nejvíce reklamací v Brně.

S žádostí o stornování se v Brně ozvalo více než šest tisíc majitelů dlouhodobých, většinou elektronických, jízdenek. Dopravní podnik doposud proplatil zhruba dvě třetiny z nich v hodnotě bezmála pět milionů korun, uvedla mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Kvůli koronaviru se mohli s žádostí o stornování v Brně hlásit jen ti, kteří věděli, že kvůli pandemii dlouhodobý kupon v budoucnu nevyužijí. Zpětně o proplacení nikdo žádat nemohl.

Pražská integrovaná doprava vracela část jízdného pouze v konkrétních případech, jako je například hospitalizace s covidem-19 či karanténa. Každoročně proplácí část dokladu třeba kvůli úmrtí nebo nároku na zaměstnanecké jízdné. Celkem tedy od března vyplatila kolem dvou tisíc žadatelů.

Reklamovat mohli i on-line, většina lidí nicméně řešila situaci osobně na jednotlivých přepážkách. „Částka vrácených plateb činila 2,8 milionu korun. Odhadujeme, že celkový meziroční propad na tržbách z jízdného za celý rok 2020 bude zhruba 1,4 miliardy korun,“ řekla mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy Anna Řehková.

Od března stejnou službu nabízí i Ostrava, ve které se tak počet storen oproti minulému roku navýšil o 400 procent. Naprostou většinu požadavků zpracoval tamní dopravní podnik už během prvních dvou měsíců. Podle jeho mluvčí Karolíny Hřivnáč Ryckové bylo cestujícím stornováno 805 jízdenek za celkovou cenu přes milion korun.

Při reklamaci stačilo prokázat totožnost a předložit dlouhodobý kupon, který kvůli koronavirové krizi nemohl cestující plně využít. Dopravce pak vracel poměrnou částku podle proježděných dní a časové platnosti jízdenky.