Nejedlý se vrátil z Moskvy, jednal tam s poradcem Putina

Poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý se vrátil z jednání v Rusku. V Moskvě se setkal s poradcem prezidenta Vladimira Putina Jurijem Ušakovem. Nejedlý to řekl Deníku N. Podrobnosti ke schůzce ale nesdělil. Zápis z ní předal ministru zahraničí Tomáši Petříčkovi (ČSSD).

Na cestu Nejedlého do Ruska upozornily servery Respekt a Aktuálně.cz. Poradce prezidenta Zemana jim ve čtvrtek před odletem řekl, že v Moskvě bude jednat s administrativou prezidenta Putina o vztazích a vzájemných návštěvách.

To potvrdil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který od Nejedlého obdržel zápis z jednání. „Hlavní téma jednání se zástupcem administrativy prezidenta Ruské federace bylo příprava setkání obou prezidentů, které mělo proběhnout v květnu letošního roku a muselo být zrušeno,“ napsal ČTK Petříček.

Podle Deníku N by se schůzka Zemana s Putinem mohla uskutečnit v první polovině příštího roku. Setkat se spolu měli už letos při oslavách výročí konce druhé světové války, Zeman ale nakonec kvůli pandemii do Ruska neodletěl.

Podrobnosti schůzky s předním Putinovým poradcem Nejedlý serveru nesdělil. Deník N uvedl, že schůzky se nezúčastnil žádný český diplomat. Připomněl spekulace, že by se Nejedlý v Moskvě mohl věnovat dostavbě Jaderné elektrárny Dukovany.

Prezidentův poradce to odmítl, popřelo to i tiskové středisko Rosatomu, podle kterého žádná plánovaná setkání zástupců Rosatomu a české delegace nebyla. Podle dostupných informací je ruská firma Rosatom mezi možnými uchazeči o dostavbu Dukovan.

Petříček minulý týden ČTK napsal, že byl ubezpečen, že prezidentův poradce nebude řešit věci z vládní působnosti včetně mezivládních konzultací. Opoziční Piráti Petříčka vyzvali, aby Nejedlému odebral diplomatický pas. Lidovci budou chtít Nejedlého cestu projednat ve sněmovně.