Studenti a učitelé si častěji stěžují na bolavá záda a migrény, problém je v distanční výuce

Bolavá záda, migrény nebo potíže s ploténkami. Učitelé i studenti teď více vyhledávají služby ambulantních fyzioterapeutů. Podle nich je za tím nevhodné sezení u počítače při domácí výuce. Tam totiž chybí ergonomické židle, prodlužuje se doba strávená před obrazovkou a ubývá pohybu. Alarmující je podle fyzioterapeutů výskyt těchto problémů i u mladších dětí. Potvrzují to jak oslovení fyzioterapeuti, tak jejich unie.

Mezi nové klienty fyzioterapeutů teď často patří učitelé, žáci i studenti. „Nově u nás nejsou výjimkou ani studenti a děti školou povinné. Ty tráví u počítačů většinu výuky a pohybu mají celkově daleko méně, především pak kvůli zavřeným sportovištím a kroužkům,“ upozorňuje na problémy se zdravím fyzioterapeutka Veronika Karasová z karlovarské ambulance FyzioKV.

Podobnou situaci pozoruje i pražský fyzioterapeut Vít Kubias. „Zpětná vazba od pacientů nasvědčuje tomu, že práce doma lidem často příliš nesvědčí. Mám například informace od učitelů, kteří si často stěžují na to, že sedí mnohonásobně víc, než doposud bylo nutné. Výuka na dálku přes počítač je v mnohém omezující a vyžaduje i mnohem delší přípravu než klasická hodina, tedy čas strávený sezením neúměrně narůstá a podepisuje se to na zdraví i psychice lidí.“

Mezi hlavní potíže, se kterými se lidé na specialisty obracejí, jsou bolesti zad a krku, přibývají také pacienti s migrénami. „Potíže v souvislosti s funkční poruchou dynamiky a statiky páteře má v souvislosti se sezením velké množství lidí. Děti, mladí a třeba i vysokoškolští studenti sedí u počítače leckdy i 10 hodin denně. Což je naprostá katastrofa. Migrény u dětí a mladistvých zaznamenáváme právě z těchto příčin,“ dodává Karasová.

Mnoho lidí si také změnu podmínek pro práci nebo studium neuvědomuje. „Až teprve když řešíme příčinu bolestí, dojdeme často k tomu, že to je způsobeno nevhodným sezením, špatnou ergonomií či různými zlozvyky, které doma snadno vznikají – například práce s notebookem v pololehu na gauči, kdy se tělo nachází v naprosto nevyhovující a páteř zatěžující pozici,“ doplňuje Kubias.

„Důležité je nenacházet se celý den v jedné strnulé pozici“

Znepokojení nad domácími podmínkami pro školní povinnosti a práci potvrzuje i prezident Unie fyzioterapeutů Vladan Toufar: „Zcela jistě většina lidí pracuje doma s notebookem, v křesle, v obývacím pokoji, u kuchyňského stolu, jednoduše tam, kde to jde, a sedí na židli, kterou doma mají po ruce. Nevhodný sed a práce u PC s sebou zcela jistě přinese problémy charakteru bolestí za krkem, v bedrech, může zvýšit incidenci potíží s ploténkami, bolesti hlavy, obtíže charakteru tenisového lokte, postižení karpálního tunelu a řadu dalších.“

Kromě návštěvy ordinace fyzioterapeuta odborníci doporučují pravidelný pohyb. „Při práci doma lze jen doporučit přizpůsobit své pracovní místo ideálu, často měnit polohu, projít se, protáhnout, nezapomínat na pravidelnou pohybovou aktivitu, procházky, nordic walking a další aktivity, které lze provádět i za současných omezení,“ dodává Toufar.

„Důležité je měnit nastavení těla a nenacházet se celý den v jedné strnulé pozici. Je také potřeba si uvědomit, že můžeme sedět lépe nebo hůře, ale nikdy nemůžeme sedět zdravě, strnulý sed je vždy pro tělo zatěžující,“ dodává fyzioterapeut Kubias.